Macron és Le Pen valószínűtlen szövetsége: így működik, ez a lényege

François-Xavier Bourmaud és Charles Sapin tangónak nevezi, de ez a lényegen nem változtat: ketten csinálják. Emmanuel Macron és Marine Le Pen 2017 óta de facto szövetségesek a jobb- és baloldal szétszedésében, meg a célban, hogy együtt kerüljenek a 2022-es második fordulóba.

A Le tango des fossoyeurs című kötet ennek a sikeresen végrehajtott stratégiának a története. Újságírói munka, mely lépésről lépésre végigkísér minket, nemcsak az eseményeken, de gyakran a szereplők és a külső szemlélők elemzésein is.

Sokat foglalkozik – az egyébként gördülékenyen megírt – szöveg a francia törésvonalak kérdésével (jobb-bal, globális-lokális), felvillantva a francia politológia-szociológia aktuális szakmai vitáit is. Plusz pont jár érte!

Sőt, végső a végső elemzés a fontos nyitott kérdéseket is felteszi (például hogy mi lesz Le Pen és Macron után, mennyire stabil az a politikai tér, amelyet ketten dominálnak nemzeti szinten?). Válaszok persze még nincsenek, nem is lehetnek, mert ez a következő öt év dolga, de a jó elemzés a jó kérdések megtalálásával kezdődik…

Szóval ha beszélsz franciául, és egy olyan elemző, mégis politikatörténetileg alapos kötetet keresel, amely logikájában megmutatja, hogy milyen stratégiákat követnek a kiemelt szereplők, és miért, akkor ez a közepes hosszúságú, jól olvasható kötet joggal tart igényt a figyelmedre.

Bourmaud, F-X., & Sapin, C. (2021). Macron-Le Pen: le tango des fossoyeurs. L’Archipel.

(Kiemelt kép: saját szerkesztés a kötet Kindle-címlapja felhasználásával.)

Kommentek

Kommentek