2022-es francia elnökválasztás

Nincs kormányzati többség

Itt gyűjtöm, amit megtudunk a választás estéjén (egészen addig, amíg világos lesz a pontos kép).

23:14 Még 92 mandátum eladó. Ebből abszolút többség sehogy nem lesz már, az erőviszonyok nagyjából látszódnak. Úgyhogy lassan lezárom ezt a gyűjtést. A végeredményeket reggeltől elemezzük. Jó éjszakát mindenkinek!

22.50 Pontosítok. Az első fordulóban megválasztottak 5 képviselőt, ma este tehát eladó volt 572 mandátum. Kiosztottak már 449-et, így 123 sorsára várunk.

22:45 Veszített az ökológiai átmenetért felelős miniszter, Amélie de Montchalin.

22.37 88%-os feldolgozottságnál is egészen tanulságosak a szavazatszámok és a mandátumszámok (és az, hogy hiába többségi a választási rendszer, így sincs többsége a 37%-on álló Ensemble-nak). A republikánusok 8%alatti szavazatszámmal lesznek a mérleg nyelve, az RN 20% körüli eredménye pedig impozáns. Jönnek a nagyvárosi szavazatok, így a baloldal is közelít a 30%-hoz. Meddig megy?

22:27 Clément Beaune Európa-ügyi miniszter nagyon szűken, de nyerhetett Párizsban.

22:23. 84%-os a feldolgozottság.

22:22 Íratlan szabály, hogy a választást vesztett miniszternek és államtitkárnak le kell mondania. Az Élysée döntött úgy, hogy idén is alkalmazza (egyébként logikátlan szabály, mert a két mandátum úgyis összeférhetetlen, ráadásul pont azért, hogy a kormánytagnak ne legyen politikai hátországa).

21:43 Éric Ciotti, a republikánusok jobbszárnyának ikonikus alakja nem híve az együttműködésnek.

21.27 Most először tűnik úgy, hogy Marine Le Pennek sikerült a Nemzeti Tömörülés helyi beágyazottságán is erősíteni. Az adatok elemzése során ennek a jelenségnek a magyarázata lesz majd a legizgalmasabb nézendő.

21:22 KEZDŐDIK: Christian Jacob pártelnök azt ígéri, a republikánusok ellenzékben maradnak.

21:18 75%-os feldolgozottságnál járunk. Még 237 mandátum várja a gazdáját.

21:09 Kezdődik az üzengetés. Bruno Le Maire a republikánusoknak, Jean-François Copé az elnöki többségnek és a saját pártjának is üzent az együttműködés dolgában. Rachida Dati volt igazságügyi miniszter is a konstruktivitás híve. Lássuk, mit szólnak ehhez az inkább jobbra húzó republikánusok! Ez a nagy kérdés – és ne felejtsük el, hogy a pártnak elnöke ugyan van, de nincs igazán karakteres vezetése…

20:55 Olivier Faure szocialista főtitkár megmentette magát, újraválasztották.

20:54 Ó, hát Mélenchon ma este kissé más hangnemet üt meg a maradása és további aktivitása tekintetében, mint hetekkel ezelőtt.

20:52 69%-is feldolgozottságnál is érdemes nézegetni a szavazatszámokat és a mandátumszámokat. A republikánusok szavazatarányát különösen. Sokat megtudunk így egy abszolút többségi választási rendszer működéséről.

20:36 Ha az Emsemble és a republikánusok is a becslések alsó részén teljesítenek, akkor nehezebben koalíciózhatnak (mert a republikánusok megosztottak, a formális megegyezéssel pártszakadást kockáztatnak, kérdés, bevállalják-e). Valószínűbb, hogy az elnök emberei megpróbálnak eseti szövetségeket kötni elsősorban a jobboldallal, kisebb részben az Európa-párti baloldallal, de nem koalíciós formában. De minél kevesebben vannak az elnöki szövetségben, annál nagyobb az esélye az előrehozott választásnak, legkorábban jövőre.

20:32 Marine Le Pent újraválasztották, nagy többséggel.

20:31 Brigitte Bourguignon egészségügyi minisztert legyőzhette a Nemzeti Tömörülés jelöltje.

20:30 Az előre bejelentett szabály az, hogy a nem megválasztott kormánytag kénytelen lemondani a pozíciójáról.

20:29 Érdemes nézegetni az országos eredményeket: 62%-os feldolgozottságnál az Ensemble 35,47%-on áll, ami azt sugallja, hogy nagyon számíthat a szavazatok területi megoszlása (a nagyvárosi adatok nyilván most jönnek, szóval óvatosan kezeljük az országos összesítést). Itt lehet böngészni.

20:21 Könnyen lehet, hogy a Nemzeti Tömörülés lesz a második legnagyobb frakció, ugyanis a baloldali Nupes több frakcióba ül majd szét.

20:21 Gérald Darmanin belügyminiszter megnyerte a körzetét.

20:20 A nemi erőszak-vádak ellenére Damien Abad simán újrázott.

20:18 Christophe Castaner En Marche-frakcióvezető mellett Richard Ferrand házelnök is kikaphatott.

20:17 Marine Le Pennek 35 mandátum kellett, hogy a párt valaha volt legnagyobb sikerét elérje (1986-ban arányos rendszerben volt ennyi képviselő a frakcióban). Akár a kétszerese, vagy több is meglehet ma este.

20:08 Az IFOP szerint 210-250 Ensemble mandátum, 150-180 Nupes mandátum, 60-70 republikánus és 80-100 Nemzeti Tömörülés várható.

Kommentek

Kommentek