Sarkosan Franciapolitika

Választási okokból ment Macron Kijevbe?

Ellenzeki kritikák szerint a nemzetgyűlési kampány részeként ment Emmamuel Macron francia köztársasági elnök Kijevbe a német kancellár és az olasz miniszterelnök társaságában. Ebben van is valami, de nem biztos, hogy a cél szavazatszerzési jellegű.

A külpolitikával nem nagyon nyertek még választást az elmúlt évtizedekben Franciaországban, de azzal, ha beszéltek róla, igen.

Ellentmondás? Nem. Szavazatot csak nagyon ritka esetben hoz a külpolitika (akkor is rövid időre), de ettől még hivatali előnyt jelent a köztársasági elnöknek. Ezzel élve tudta megtartani a status quo-t, stabilizálni elnökjelöltként a vezető helyzetét Emmanuel Macron francia köztársasági elnök, pontosabban a külpolitika segítségével tudta elszívni a levegőt az ellenfelek elől.

Ilyen, napirend-uralási funkciója van a külpolitikának. Így ma nem az a téma, hogy Macron tömbje nem találja a választ a Mélenchon-féle baloldal kihívására, nem arról beszélnek, hogy újabb nő vádolja erőszakkal Damien Abad minisztert, vagy hogy oda lehet a kormányoldal abszolút többsége.

Ma az a téma, hogy Macron elnök Kijevben van – a lényeg, hogy megy a kampányidő, és addig nincs szó másról. És ez az ellenzéknek valóban nem jó. Ha így nézzük, Macron valóban kampányol Kijevben.

A másik oldalról, Macron első körben kedden utazott el, Romániába, éppen akkor, amikor omladozott alatta az abszolút többség (amit nem biztos, hogy bán, de ettől még rosszul néz ki a dolog). Tudjátok ki utazott még Romániába nehéz időkben? Hát De Gaulle. 1968 májusában. Egy évre rá megbukott. Ha meg innen nézzük, nem semmi a kampányüzenet.

Persze az is lehet, az elnök egyszerűen fizikailag is távol akar maradni az enyhén szólva nem kiugró eredményeket hozó választási kampánytól. Mint aki ott sem volt!

Vasárnapra kiderül, hogy látják ezt a franciák. Már csak három nap!

Kommentek

Kommentek