A Szenátus tárgyalja a szeparatizmus elleni javaslatot.

Új szakaszban a szeparatizmus elleni csomag tárgyalása (cikk a TEV-nek)

Ahogy arról az MTI nyomán a magyar sajtó is beszámolt, francia keresztény egyházak tiltakoznak az iszlamizmussal, az iszlamista szeparatizmussal szemben fellépő, hivatalos nevén a „köztársaság elveinek megerősítését” célzó törvényjavaslat jelenlegi formája ellen. Érdekesség, hogy a zsidó közösségek ezúttal sem állnak ott a tiltakozók között, pedig a törvényjavaslat adminisztratív szigorításai minden egyházra vonatkoznak majd.

A köztársaság elveinek megerősítését célzó javaslat jelentős mértékben írja át az 1905-ös, állam és egyház szétválasztásáról szóló törvényt. Ahogy arról korábban a TEV oldalain is beszámoltunk:

A hivatalosan a köztársaság értékek megerősítéséről címet viselő törvénycsomagnak az 1905-ös keretre vonatkozó módosítása tervei (II. cím, a 26-45. cikkek) bejelentési kötelezettségeket, megnövekedett állami felügyeletet írnak elő az egyházak (pontosabban a vallási egyesületek) esetében. A javaslatcsomag megnövekedett pénzügyi kötelezettségeket és beszámolási feladatokat is tartalmaz. Ide tartozik a legalább 10 000 eurós értékű külföldi adományok jelentési kötelezettsége, s ezzel kapcsolatban az állami blokkolás lehetősége, illetve az új kötelezettségek teljesítésének az elmulasztásáért büntetett személyek eltiltása vallási közösség vezetésétől. De kiegészíti a csomag az imahelyek hatósági bezárására vonatkozó szabályokat is.

A cikk folytatása a TEV oldalán olvasható.

(A kiemelt kép forrása a pixabay.com, a Szenátus székhelyét, a Luxembourg-palotát ábrázolja.)

Ha nem akarsz lemaradni a további részekről, ne felejts el feliratkozni a Franciapolitika hírlevelére!

* indicates required



Mi érdekel? Milyen posztokról értesítsünk?

Kommentek

Kommentek