101. Depardieu levelét megírta

Ültök? Ha nem, az olvasás megkezdése előtt érdemes helyet foglalni. Kész? Akkor: Gérard Depardieu levelet írt az oroszoknak – csak néhány egészen gyönyőrű gondolatot idézünk belőle:

1. Hogy mindenki értse, mi, honnan, és miért: “Apám anno kommunista volt, a moszkvai rádiót hallgatta, ez is része a kultúrámnak.”

2. Lesz itt gyors beilleszkedés: “Megtanulok oroszul, megmondtam az elnöknek is [mármint Hollande-nak]. Tudja, hogy nagyon szeretem az Önök elnökét, Vlagyimir Putyint, és hogy ez kölcsönös.”

3. És a legszebb: “Megmondtam azt is neki, hogy Oroszország egy nagy demokrácia, és nem egy olyan ország, ahol a miniszterelnök szánalmasnak nevez egy állampolgárt.”

4. A Vive la France! már nem aktuális: “Dicsőség Oroszországnak!”

Miközben az egészet kiváltó 75% százalékos adót is teljes joggal szemöldököt vonogatva lehet értelmezni, e levél olvasásához és az olvasás utáni elképedéshez azért még le is érdemes ülni. Különösen az “Oroszország, mint nagy demokrácia”-rész szívmelengető – komoly politikai ismeretekről és mély nemzetközi tájékozottságról tesz tanúbizonyságot.

Persze lehet, hogy Putyin elvtárs privátim jó elvtárs, de abban azért talán egyetérthetünk, hogy nem a nyugati típusú, klasszikus “nagy demokrácia” bajnoka…

PS: biztos, hogy ezt Depardieu írta?!

Kommentek

Kommentek