111. Miért nem lesz/lehet referendum?

Az UMP vezette jobboldali ellenzék hetek óta azzal rodeózik a francia médiában, hogy népszavazást szeretne a melegek házasságát engedélyező törvény kapcsán. A kormányoldal viszont – ideértve személyesen Hollande elnököt is – világossá tette, hogy nem lesz referendum. A jelenleg hatályos szabályok szerint nem is lehetne.

Obstrukció minden fronton

A melegek házasságát engedélyező törvény maratoni, majdnem két hetesre tervezett vitája nemcsak a mintegy 5000 indítványt produkáló ellenzéki “módosítós” obstrukció, vagy éppen a kormányoldal alaposan megtervezett logisztikai felkészültsége miatt érdekes, hanem azért is, mert ezúttal parlamenti keretek között is megvitathatóvá vált az ellenzék által követelt referendum dolga. Nagy meglepetés persze nem született az ügyben, a Nemzetgyűlés jelentős többséggel elutasította az ellenzéki UMP népszavazásra irányuló indítványát.

Nem lenne alkotmányos…

Meglepetés nem született, hiszen a kormányoldal nem támogatta az indítványt, de egyértelmű az is, hogy az indítvány esetleges elfogadása tökéletesen alkotmányellenes lett volna. Az alkotmány jelenleg (még) hatályos 11. cikke ugyanis azt mondja ki, hogy népszavazás

  • a közhatalom szervezeti kérdéseivel,
  • szociális vagy gazdasági reformkérdésekkel, közszolgáltatásokkal,
  • belső intézmények működését is érintő nemzetközi szerződésekkel

kapcsolatban rendezhető.

A házassági egyenlőség témája pedig nem felel meg egyik feltételnek sem.

… de példa nélküli sem lenne

A legújabb kori francia történelemben ugyanakkor láttunk már olyat, hogy “kérdéses” volt egy referendum legalitása, az eredményét azonban mégis alkotmányos szintre emelték. Nemcsak az ellenzék soraiban, hanem a jogász-szakmban is sokan vitatták 1962-ben, hogy az elnöknek joga lenne az elnökválasztás közvetlenségére vonatkozóan népszavazást kezdeményezni, hiszen a választás módja nem része a szűken vett intézményrendszernek (ugyanakkor ellenérvként említhető, hogy az 1875-ös, a közhatalom szervezetéről szóló törvény tárgyalta ezt a témát…). Mindenesetre a sokak által illegálisnak tartott népszavazást megtartották, de Gaulle megnyerte, és a francia elnököt azóta közvetlenül választják.

Kommentek

Kommentek