110. Csőd van, babám?

Michel Sapin munkaügyi miniszter a napokban úgy vélte, hogy a francia állam “totális csődben” leledzik, majd cáfolta, hogy így vélte volna. Lehet, hogy tényleg nem így vélte, lehet, hogy az AFP számolt be tévesen az elhangzottakról. Vita így is, úgy is lett, de közben mindenki tudja, hogy bár Franciaország nincs rózsás helyzetben, csődről beszélni azért mindenképpen barokkos túlzás…

Magyarázkodás

Michel Sapin környezete keményen igyekezett cáfolni, hogy a miniszter a jelenlegi helyzetre utalt volna, állítólag “csupán” François Fillon egy korábbi, 2007-es elszólásán ironizált, és arra próbált utalni, hogy Fillon egy csődben lévő országot hagyott az új kormányra – ami, mutatnak rá egyesek helyesen, tartalmilag nem jelent mást, mint hogy a jelenleg kormányzó baloldalnak a csőd veszélyével kell szembenéznie…. A miniszter egyébként úgy folytatta mondókáját, hogy emiatt a helyzet miatt van szükség deficit-csökkentő intézkedésekre, és szociális és gazdasági szükséghelyzetről is beszélt. Persze teljesen mindegy, hogy mit mondott, és hogy mit próbált mondani: az ellenzék pillanatok alatt belekapaszkodott az ügybe, ahogy kell.

sapin.jpeg
Michel Sapin munkaügyi miniszter (Forrás: Libération / AFP)

Nincs csőd – egyelőre

Szögezzük le mindjárt: Franciaország technikailag semmiképpen sincs csődközeli helyzetben, sőt, kifejezetten jó kamatokkal képes finanszírozni a lejáró adósságát. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincsenek rettentően komoly makrogazdasági problémák Franciaországban a költségvetési hiány, az államadósság mértéke, a munkanélküliség, a foglalkoztatottság, az ipar, a versenyképesség és a többi fontos makromutató területén. Ezen a blogon is számos alkalommal jeleztük, hogy a szépségtapaszokon túlmenő, érdemi versenyképességi reformokra lenne szükség a francia gazdaságban, és úgy tűnik, hogy lassan kezdi ezt megérteni Hollande elnök is. E reformok nélkül lassú leépülés, leszakadás, teljesítménycsökkenés és hanyatlás várja Franciaországot, s ez utóbbiak, szó se róla, közép- és hosszútávon alkalmasak a bizalom megrengetésére és az államkötvények hozamának a felnyomására. De hogy a francia állam jelenlegi legnagyob problémája a totális csőd lenne, az azért barokkos túlzás.

Amatőr elszólások

Nem ez az első alkalom, hogy a francia kormány tagjai olyanokat mondanak, amiket nem kellene: Jean-Marc Ayrault miniszterelnök maga is élen jár az efféle elszólásokban, olyannyira, hogy beiktatása után alig fél évvel  máris a lecseréléséről szólt a párizsi grapevine.

Értjük, de mégsem

Persze politikailag, taktikailag érthető, hogy Michel Sapin szerette volna az előző kormány teljesítményét kicsit feketíteni. Ám nem mindegy, hogyan. Egy kormányzó politikus felelőssége túlmegy a napi taktikai csatákon: előfordulhat, hogy véletlenül komolyan is veszik a mondókáját. És akkor tényleg baj van.

PS: A franciák nagy szerencséje, hogy eurót használnak és az árfolyam nem tudott nagy ugrásokkal reagálni a miniszter szavaira. Nem mellesleg persze érdekes lett volna látni, hogy úgy reagált volna-e a piac Michel Sapin államcsődös beszólására, mint ahogy 2010 nyarán Kósa Lajos és Szíjjártó Péter nyilatkozataira tette?

Kommentek

Kommentek