15. Elnökválasztási matek

Megjelent az OpinionWay Fiducial legújabb, a Le Figaro és az LCI számára készült elnökválasztási közvélemény-kutatása (« Sondage OpinionWay – Fiducial pour Le Figaro et LCI »). Nagy meglepetések nincsenek a felmérésben: a szocialista François Hollande továbbra is vezet, Nicolas Sarkozy második, Marine Le Pen harmadik. François Bayrou viszonylag sokat, Villepin kicsit erősödött.

Az első fordulós szavazási szándékok terén a három fő jelölt egy-egy pontot veszített, azaz hibahatáron belül gyengültek. Két jobboldali politikus, Bayrou és Villepin négy, illetve  két pontot erősödött. Eva Joly – kampánya erőtlenségét nézve nem meglepő módon – két pontot gyengült. A jelen helyzet szerint az első forduló szavazási szándékai a következőképpen néznek ki:

Ha mást vasárnap lenne az elnökválasztás első fordulója, kire szavazna?
François Hollande (PS)
 29 %
Nicolas Sarkozy (UMP)  25 %
Marine Le Pen (FN)  17 %
François Bayrou (MoDem)  11 %
Jean-Luc Mélenchon (FdG)
6 %
Eva Joly (EELV) 3 %
Dominique de Villepin (RS)
3 %

 

A második fordulóban Hollande egy pontot gyengülve tartja az előnyét az egy pontot erősödő Nicolas Sarkozy-vel szemben.

Ha most vasárnap lenne az elnökválasztás második fordulója, kire szavazna?
François Hollande (PS) 57 %
Nicolas Sarkozy (UMP) 43 %

 

A bizonytalanok aránya az első fordulóra nézve 11 %, a másodikra 25 %. A felmérés a 18 éven felüli francia népességre nézve reprezentatív. Az adatfelvétel december 13. és 15. között történt (912, a választói névjegyzékbe feliratkozott személy megkérdezésével). A hibahatár 2-3 %.

Az elnökválasztás első fordulójára 2012. április 22-én, a második fordulójára pedig május 6-án kerül sor.

Kommentek

Kommentek