152. Ki van rúgva!

Bombaként robbant a hír, hogy Hollande elnök a múlt héten azonnali hatállyal felmentette hivatalából Delphine Batho (szocialista) környezetvédelmi minisztert, miután az nyilvánosan kritizálta a kormány költségvetési tervezetét. Miközben Hollande elnöknek abban messzemenően igaza van, hogy Batho megsértette a kormánytagok szolidaritási kötelezettségét, a zöldek is jogosan elégedetlenkednek. Igaz, továbbra is állítják: nem lépnek ki a kormányból.

“Rossz”

Delphine Batho azzal írta alá a politikai halálos ítéletét, hogy kijelentette egy rádióinterjúban: a kormány költségvetési tervezete, mely megvágta volna az ő minisztériumának a büdzséjét is, rossz. (Majd hogy biztos legyen a hatásban, csúnyán beszólt régi mentorának, Ségolène Royalnak is, aki aztán válaszként – kevésbé személyeskedő stílusban ugyan, de – szintén nem fogta vissza magát.) Amikor az állam- és a kormányfő felszólították Bathót, hogy vonja vissza véleményét, nemleges választ kaptak – nincs az a politikai rendszer, ahol egy ilyen húzásért ne járna – teljesen jogosan – a kormányból való kirúgás.

Ha már lendületben volt, Batho – immáron volt miniszterként – azt ígérte, hogy kiteregeti a családi szennyest. Ennek megfelelően jól oda is mondogatott saját pártjának, jelezve, hogy nem ért egyet a “bújtatott megszorításokkal”. Sajtótájékoztatóján beszélt még a nukleáris lobbiról és a palagázért lobbizó csoportokról, olyannyira, hogy a miniszterelnök kénytelen volt cáfolni, hogy lobbiérdekek miatt kellett mennie.

Delphine_Batho.jpg
Már csak volt miniszter (Forrás: telegraph.co.uk)


Miért fontos?

Egy politikailag izolált miniszter kirúgásának nem érdemes közepesnél nagyobb jelentőséget tulajdonítani, az élet megy tovább, a franciák felejtenek – ráadásul még a baloldali bázis is igen megosztódva reagált a történetre. A zöldek (EELV) elégedetlenkedő reakciói és mozgásai azonban már érdekesek. Közismert, hogy a kisebbik kormánypárt és a szocialisták között számos ügyben van nézeteltérés és súrlódás – mivelhogy a szocialisták szinte demonstratíve a politikai súlyuknak megfelelően kezelik a zöldeket.

A kormányzó koalíció ugyanis egyelőre úgynevezett fölös többségi koalíció, azaz a szocialistáknak az EELV nélkül is megvan a nemzetgyűlési abszolút többsége. Azonban látva az elmúlt hetek időközi választásainak eredményeit, sokan számítanak arra, hogy nem lesz ez mindig így az elkövetkező négy évben. Nos, akkor nő majd csak meg igazán a zöldek zsarolási potenciálja – akik nyilván nem felejtenek, és mindennek megkérik majd az árát.

Kommentek

Kommentek