16. Semmit

Ez a válasz arra, hogy mit csinál Rachida Dati volt francia igazságügyi miniszter az Európai Parlamentben.

A tekintélyes luxemburgi EP-képviselő, Astrid Lulling úgy fogalmazott Rachida Dati volt francia igazságügy-miniszter európai parlamenti tevékenységével kapcsolatban, hogy részvétele a parlamenti munkában a nullához közelít. A francia néppárti képviselők hasonló véleményeket hangoztatnak. Franciaországban most éppen ez az egyik legizgalmasabb politikai téma. S hogy miért?

Dati azért lett hirtelen (ismét) nagyon fontos a francia belpolitikában, mert a kormányzó UMP a jövő évi nemzetgyűlési választásokon inkább a miniszterelnök, François Fillon jelöltségét támogatja a párizsi 2. számú választókörzetben, ahol Dati is szeretne elindulni (mindketten a párizsi főpolgármesteri széket nézték ki maguknak, ez a körzet lenne számukra az ugródeszka). A jelöltség körüli polémia olyannyira elmérgesedett, hogy az elmúlt napokban a családi szennyes kiteregetéséhez vezetett.

Szennyes alatt pedig nem egy póló vagy nadrág, hanem egyenesen a legpiszkosabb alsógatya értendő: Dati a napokban egy, a Le Monde-ban publikált nyílt levélben támadta meg Fillont, nő- és kisebbség-ellenességgel és más finomságokkal vádolva a kormányfőt. A szövegben Fillon párizsi érkezését egyúttal "szomorú hibának" titulálta. Dati úgy látja, hogy Fillon indulása a hagyományos jobboldali választókerületben szembemegy azzal, amit Nicolas Sarkozy az elnöksége alatt az integrációval kapcsolatban kívánt közvetíteni. A levélben Dati egyébként nagyon sűrűn dicsérgeti a köztársasági elnököt és politikai bátorságát, miközben arra kéri a miniszterelnököt, hogy mondjon le az egyszerűbb megoldásról, azaz álljon el a "tuti körzetbe" történő ejtőernyőzéstől.

Hogy európai parlamenti tevékenységét "autentikus" források, azaz néppárti képviselőtársak minősítik nullának, azzal nyilvánvalóan egyfajta "karaktergyilkossági kísérletet" láthatunk Rachida Dati ellen, ezzel is bizonyítandó alkalmatlanságát. Dati egyébként EP-képviselői mandátuma mellett VII. kerületi polgármester is Párizsban. Ráadásul közismerten ki nem állhatja az Európai Parlamentet, ahova – ízlés- és vérmérséklet szerint – fájdalomdíjként és/vagy büntetésként küldte az államfő.

Ám a szennyes kiteregetése nemcsak Datinak árthat: ez a párton belüli vita legalább annyira nehezíti az UMP és Nicolas Sarkozy kampányának elindulását, a szakpolitikai ügyekre történő koncentrálást, mint amennyire nehezítette azt Villepin jelöltsége. Ráadásul az UMP egysége az elmúlt években (a nyilvánosság előtt legalábbis) nem volt kérdéses, és most megint ez a téma… Természetesen nem jó ómen ez 4 hónappal az elnökválasztás első fordulója és hat hónappal a nemzetgyűlési választás előtt. A baloldal eközben igyekszik kihasználni azt is, hogy Sarkozy kormányából kikoptak a nők és a szimbolikus etnikai diverzitásra való törekvés is megszűnt.

A Dati-vita tehát sokkal többről szól, mint a párizsi kettes körzet sorsa. Minden bizonnyal folyt. köv..

Kommentek

Kommentek