171. Félreléphet-e az elnök?

A Closer magazin pénteki cikke szerint François Hollande-nak viszonya van egy színésznővel – egy testőr motoron furikázza a találkákra, aztán a randevúhoz elengedhetetlen croissant-okat is házhoz szállítja. Az elnök egyébként nem tagadta a viszonyt, csak a “magánélethez való jogát” kérte számon pénteki közleményében. Na bumm! Láttunk már ilyet a francia történelemben, csak nem mindig írták meg. És pont ez most a nagy kérdés: megváltozott volna a franciák hozzáállása az “elnöki szexhez”?

Az közismert, hogy a franciák (mondjuk az amerikaiakhoz viszonyítva) nagyon elnézőek hűtlenkedő vagy laza életet élő elnökeikkel és politikusaikkal szemben, illetve nagyon széles körben húzzák meg a magánélet határát. (A politikusok is igényt tartanak a magánélet szentségére: De Gaulle nagyon tudatosan zárta a magánéletét a közvélemény elől, Georges Pompidou szinte halála napjáig titkolni tudta leukémiáját, a kettős életvezetésben világbajnok François Mitterrand pedig – éveken át húzódó prosztatarákja mellett – szeretőjét, és szeretőjétől született gyermekét is sikeresen távol tudta tartani a nyilvánosságtól. Jacques Chirac imázsa a “kedves lókötő” volt, akinek a családi élete annyiban joggal érdekelte a sajtót, amennyiben lánya formálisan is a tanácsadója volt, a felesége pedig maga is politizált.)

Nő a bulvár hatalma

Azonban Nicolas Sarkozy színrelépésével valami érezhetően megváltozott: Cécilia, majd Carla Bruni is mindennapi vendégek lettek az emberek nappalijában, Sarkozy ugyanis tudatosan használta a családját a kommunikációjában. Hozzá kell tenni, hogy Carla Bruni erre kifejezetten jó alanynak bizonyult, hiszen zenészként és volt modellként maga is közszereplő, s tulajdonképpen éppen annyira érdekében áll a bulvármédia figyelme, mint férjének.

Nem állítjuk, hogy személyesen Nicolas Sarkozy hozta volna a változást, vagy ő engedte volna ki a szellemet a palackból, de mégiscsak itt a válasz arra a kérdésre, hogy mi változott: a bulvárosodási tendencia, a tabloidizáció Franciaországot sem hagyta érintetlenül, ráadásul a Twitter, a Facebook és más közösségi terek népszerűsége csak még tovább erősítik a bulvár “hatalmát”. Sarkozyék kétségkívül felismerték ezt a bulvárosodási folyamatot és tudatosan igyekeznek kihasználni az új helyzetet.

Ez az új helyzet ugyanakkor azzal jár, hogy a bulvárlapok eddig nem ismert mértékben lépik át a magánélet határait a példányszámok növelése érdekében. A verseny és a nyomás nagy: Hollande prosztataműtétjét például már egy viszonylag tekintélyes portál hozta nyilvánosságra, ami azt jelzi, hogy a francia médiapiacon beindult egy olyan hírverseny, amely hosszú távon a magánélet-közélet határvonalához kötődő attitűdöket is alakíthatja.

Trierweiler a kulcs

A feltételes mód indokolt. A politikai vezetők magánéletével, egészségi állapotával kapcsolatban mindig is keringtek pletykák Párizsban, de még mindig nagyon-nagyon ritka, hogy ezeket az információkat politikai ellenfelek kihasználják, vagy hogy egy “komoly” újság megzavarja a magánélet szentségét. A reakciók alapján úgy tűnik, hogy a politikai osztály szerető-témában ismét összezár Hollande mögött úgy, ahogy a prosztata-ügyben tette. Azonba nem ilyen elnézőek a First Girlfrienddel, Valérie Trierweiler-rel, aki a megcsalatáson túl még nyilvánosan is telibe kapja a jót: sokan kérdezik, hogy akkor mit is csinál Hollande “hivatalos” barátnője az Élyése-palotában?

Bizonyára lesznek majd közvéleménykutatások arról, hogy az emberek mit gondolnak Hollande magánéletéről.

Nagyon sok függ persze attól, hogy a kérdéseket hogy teszik fel és milyen kontextusban – kérdésfeltevéstől függően, amilyen népszerűtlen Trierweiler, éppenséggel még meglepő eredmények is kijöhetnek. Hogy mennyire Trierweiler lehet ennek az egésznek a kulcsa, azt éppen az mutatja, hogy a legtöbb támadás őt érte a hétvégén (és persze szakítási pletykákkal is Dunát lehet rekeszteni).

Kérdezzük úgy, hogy…

  • Lehet úgy kérdezni, hogy kiderüljön, az elnök nemcsak hogy népszerűtlen, de még erkölcstelen is (ami szórakoztató eredmény lenne egy olyan országban, ahol a kettős életet élő Mitterrand még ma is elképesztően népszerű, ahol a háromszor nősülő Sarkozy az egyik leghitelesebb elnökjelölt, a hivatalban lévő elnököt meg úgy választották meg, hogy mindenki tudta, sosem volt nős).
  • És persze lehet úgy is kérdezni, hogy az új viszony fénylő csillag legyen Trierweiler ellenében, Hollande meg szívtipró, akiről ugyan lassan mindenki azt hitte, hogy cselekvésképtelen (a gyengébbek kedvéért: impotens), de lám-lám, most kiderült, hogy nem az.

Nota bene ha én elnöki stáb lennék, a lapítás mellett azért szép csendben dolgoznék a második változaton, de nagyon.

———–

UPDATE (2012.01.12. 19:38): Kimerültséggel kórházba került Valérie Trierweiler, Hollande elnök hivatalos élettársa.

Kommentek

Kommentek