18. Keserű cukor

Több szektorban emelkednek az árak, többe kerülnek az édes üdítők – ez várható a francia Alkotmánytanács szerdai döntése nyomán. A testület szerdán ugyanis alkotmányosnak találta a 2011-es pótköltségvetést és a 2012-es költségvetést, ideértve a kedvezményes ÁFA-kulcs 5,5-ről 7 százalékra emelését és az üdítőket terhelő adók bevezetését.

A kedvezményes ÁFA-kulcsot Franciaországban a könyvkiadás, a felújítási munkálatokat végző építőipar, a vendéglátás, az iskolai étkeztetés és a közlekedés alkalmazza. Az emelés miatt mindenki panaszkodik és igyekszik felmérni a mozgásterét – kivéve az emeléstől megkímélt iskolai étkeztetést.

(Forrás: www.conseil-constitutionnel.fr)

 

A szolgáltatók várhatóan a fogyasztókra terhelik az adóemelést, így január 1-től komolyabb áremelkedések várhatók Franciaországban. A nagy közlekedési vállalatok, a vasút, a "párizsi BKV" illetve a " párizsi HÉV" (SNCF, RATP, Transilien) bejelentették, vagy már egyenesen alkalmazzák is az emelt tarifákat.

Az éttermekben – főleg a láncokban – kevésbé várhatók széles körű áremelkedések, de a kicsiknél előfordulhatnak. A szimbolikus üzenet egyébként ez esetben fontosabb is, mint a tényleges áremelkedés: Sarkozy kormányzásának egyik vásárlóerő-növelő szándékú intézkedése volt a vendéglátás ÁFÁ-jának a csökkentése, így a mostani emelés potenciálisan egy újabb szimbolikus szög lehet a Sarkozy-kormányzás koporsójában. A vendéglátósok számára öröm az ürömben ugyanakkor, hogy az ÁFA-emelés kiterjed a nagy bevásárlóközpontokban és pékségekben árult készételekre is. Ez egyrészt teríti a kockázatot, másrészt viszont azt éri el, hogy áremelések ezekben az üzletekben is előfordulhatnak.

Az építőipar tűnik talán a "legidegesebbnek" az új szabályok miatt: mintegy 10000 állás megszűnését vizionálják a szereplők az áremelés okozta forgalomcsökkenés miatt.

Ki fordulhat a francia Alkotmánytanácshoz és mikor?

A francia Alkotmánytanács szerepe és mozgástere meglehetősen korlátozott, bár a magyarhoz hasonló tárgyi megkötés a francia szabályozásban nincsen.

Az állampolgárok közvetlenül nem fordulhatnak a testülethez. Kihirdetés és hatályba lépés előtt, előzetes normakontrollt kérve a Tanácshoz fordulhat a köztársasági elnök, a miniszterelnök, bármelyik ház elnöke, illetve 60 képviselő vagy szenátor. (Utóbbi lehetőség nyilvánvalóan az ellenzéknek fontos – a 2012-es költségvetést is szocialista képviselők utalták az AT elé.) A testületnek fő szabály szerint egy hónapja van a döntésre, de a kormány kérésére sürgősséggel esetenként akár nyolc nap alatt is határozatot kell hoznia.

A Tanácsnak az alkotmány szerint kötelessége kihirdetés és hatályba lépés előtt megvizsgálni a házszabályok, illetve bizonyos törvények alkotmányosságát is (ideértve különösen a sarkalatos törvényeket).

Utólagos normakontrollra eljárásokhoz kötődően van lehetőség, de ott sem állampolgári kezdeményezésre.

 

A 2012-es költségvetés ugyancsak megkeseríti a cukros üdítőitalokat. Az üdítőital-gyártók az őket terhelő új terheket teljes egészében a fogyasztókra kívánják hárítani, és potenciálisan akár 20%-os áremelkedést is elképzelhetőnek tartanak. A kezdetben "népegészségügyinek" indult adó-ötlet mára kiterjed a diétás üdítőitalokra is: a képviselők ezen döntésével a kormány nem értett egyet, mert kommunikációs és alkotmányossági aggályai is voltak (ezért jött létre formailag két adónem, készülve arra, hogy az AT esetleg elkaszálja valamelyiket). Az Alkotmánytanács végül az italadó mindkét formáját alkotmányosnak találta, csakúgy, mint a részleges ÁFA-emelést.

Az Alkotmánytanács ugyanakkor kidobált minden olyan cikkelyt a költségvetésből, amely "salátatörvény"-jelleget adott a jogszabálynak. Vagyis mindent alkotmányellenesnek talált, ami álláspontja szerint nem a költségvetésbe való.

Az áremeléseknek nem kell magyarázni a jelentőségét az elnökválasztás előtt szűk négy hónappal. Ez semmiképpen nem tesz jót Sarkoz kampányának, bár az AAA elvesztése sem lenne fényes győzelem – az elnök tulajdonképpen csak a rossz és a rosszabb közül választhat. Hol van már a "dolgozzunk többet, hogy többet kereshessünk"? A szocialisták ellenzéki üzenete ("a növekedésbarát gazdaságpolitika") értelemszerűen könnyebben rezonálhat a választópolgárok esetleges csalódottságával. De ne szaladjunk ennyire előre. Négy hónap hosszú idő, és hallottunk már olyanról, hogy rossz kampány, meg jó kampány.

Addig is, a nagyon lelkeseknek és bátraknak íme a teljes dosszié az Alkotmánytanács honlapján…

Kommentek

Kommentek