189. Protekcionizmus és kockázat: újra itt van

A francia kormány csütörtökön nyilvánosságra hozott egy rendeletet, amely gyakorlatilag azt mondja ki, hogy bizonyos stratégiai ágazatokban (víz, energia, telekommunikáció, közlekedés) vétójoga van a kormánynak, ha külföldi befektető akar átvenni egy céget. Vajon ismét politikai kockázatokkal kell számolniuk a befektetőknek? Vajon visszaerősödik az állam szerepe a gazdaságban? Mit jelent mindez?

Negatív imázs és kormányzati döntések = kockázat

Az efféle kockázatokról ritkán beszélünk olyan fejlett országok esetében, mint Franciaország. Pedig ez nagy hiba. Az efféle személyre szabott, ellenséges jogalkotás (merthogy a jogszabályt az Alstom felvásárlása szülte) minden pillanatban megtörténhet egy olyan országban, ahol a radikálisok annyira erősek, mint Franciaországban, és ahol az antiliberalizmusnak akkora hagyományai vannak, mint, Franciaországban. Csak hogy mondjak egy ütős példát: Franciaország nemrégiben elfogadott egy Amazon.comra szabott jogszabályt, amelynek az volt a célja, hogy megakadályozza a cég további terjeszkedését. És persze ott az ország negatív imázsa a befektetők körében: 2012-ben 77 százalékkal esett a működőtőke-befektetések aránya, nyilván az efféle szabályoktól nem függetlenül.

Nehezebb lesz belépni a francia piacra?

Igen is, meg nem is. Persze, nehéz lesz a stratégiai ágazatokba belépni, főleg azért, mert a rendelet szerint a kormány azt is mérlegeli, hogy a nemzeti érdekeknek megfelel-e a bevásárlás, és mint tudjuk a “nemzeti érdek” gumiszabály is lehet. Ez nem egy konkrét elvárás, aminek tételesen meg lehet felelni. Ennek megfelelően a döntéshozatal nagyon szubjektívvé válhat. Másik oldalról persze léteznek ilyen szabályok más országokban is, így többek között a szabad piac hazájának tartott Egyesült Államokban is. Végül, talán jobb az elején megvívni a harcokat a kormányzattal, pontosan lefektetve a kereteket, mint egy olyan helyzettel szembesülni, hogy a kormány kinézte magának az ember cégét… Ettől függetlenül aggasztó, hogy személyre szabott jogszabályokkal igyekezne megoldani a kihívásokat a mostani francia kormány (ismét: az egész rendeletalkotást az Alstom felvásárlásának a kérdése váltotta ki, ebbe a konkrét ügybe szeretett volna beletrappolni a kabinet).

Középpontban a politikai érdek

Franciaország nemrég elfogadott egy nagy megszorító csomagot, amelyet a baloldal egy része “jobboldalinak” értékelt. A kormányoldal számára az európai parlamenti választás igen nagy kihívás lesz ennek megfelelően. A közvélemény az átmeneti államosítást támogatja, és nem egy külföldi befektető bevásárlását. Egy olyan országban, ahol az antiliberalizmus ennyire kurrens, nincs politikai-választási kokázat egy efféle döntésben. Sőt, kifejezetten előnyös lehet.

Hogy az ország nemzetközi befektetői imázsa ettől megint romlik, az csak később lesz politikai kihívás, és csak később kell vele megküzdeni.

Kommentek

Kommentek