188. Lesz-e harmadik nagy párt az FN?

Közel járunk ahhoz is, hogy az FN a régi nevével is a francia politikai élet egyik valódi befolyással bíró kulcsfigurája lehessen (bár helyi beágyazottsága korántsem akkora még, hogy az indokolja azt a hatalmas pánikot, amelyet a helyhatósági választáson való szereplése kiváltott).

A közvélemény-kutatások szerint fej-fej mellett halad az UMP, a Nemzeti Front és a PS – ezen belül is a szocialista párt enyhén lemaradva, harmadik helyről várja az európai parlamenti választást. A tét most az, hogy felemelkedik-e harmadik nagy párttá az FN, azaz kap-e akkora lendületet, hogy helyi szinten is meglegyen a szükséges beágyazottsága.

Ha a Front National megerősödik, és az erejét sikerül is tartani, akkor középtáván egy, a mai nagy pártok számára nagyon kellemetlen helyzet alakulhat ki, tudniillik egy háromosztatú politikai mező, amelyben már nem segítenek a különböző választójogi machinációk és az antifasiszta, meg az ilyen-olyan republikánus összeborulások.

Ha az FN harmadik nagy párttá erősödik, a PS és az UMP támogatottságával vetekedő szavazataránnyal, akkor az mindkét nagy pártnak egyformán nagyon rossz lesz, hiszen leegyszerűsítve csak úgy tudják majd megakadályozni az FN mandátumszerzését, ha összefognának egymással vagy a szélsőbaloldallal. Ez egy nagyon bizonytalan, nagyon instabil helyzetet teremtene Franciaországban, amire 1958 óta nem volt példa. Ha viszont Marine Le Pen folytatja azt, amit elkezdett, és továbbra is ilyen jól halad vele, akkor jó esély van arra, hogy a stabilitás kora véget ér.

Persze itt az is kérdés, hogy mi történik a baloldal baloldalával, ahol mégiscsak van egy antifasiszta hagyomány: segítenek-e a szocialistáknak, segítenek-e ad absurdum az UMP-nek, ha az FN megállítása a tét? Vagy maguk is annyira megerősödnek, mint a szélsőjobb? Az antiglobalista-globalista, EU-párti – EU-ellenes törésvonal, amely a hagyományos pártokat átszeli, megvan, rendelkezésre áll. Abból nemcsak az FN, hanem a baloldal baloldala is profitálhat.

Az európai parlamenti választás ezekben a kérdésekben talán közelebb visz minket a válaszhoz.

Kommentek

Kommentek