191. Sarkozy visszatér?

Ma estig Franciaország azon izgul, hogy vajon a mérsékelt jobbot legyőzi-e a szélsőjobb – a helyzet annyira kényelmetlen a neogaulle-ista UMP számára, hogy még Nicolas Sarkozy is úgy érezte, be kell lépnie a kampányba.

A volt köztársasági elnök esetleges megszólalása hetek óta napirenden volt, nagyjából minden UMP-s politikustól minden mikrofonállvány megérdeklődte, hogy szükségesnek látja-e a belépését a kampányba.

Nos, Sarkozy úgy érezte, hogy meg kell szólalnia, nyilván nem függetlenül attól, hogy Marine Le Pen Nemzeti Frontja vezet a közvélemény-kutatások szerint. A volt elnök a Le Point című újságban és a Die Welt című lapban párhuzamosan franciául és németül publikált egy cikket, amelyben különböző javaslatokat tesz az európai integráció újraindítása céljából. Ezek közül a Schengen-rendszer felfüggesztése és egy Schengen II létrehozása kapta a legnagyobb figyelmet. Persze az is nagyon érdekes, hogy Sarkozy elvenné a Bizottságtól a javaslattevői jogkört, de meggyőződésem, hogy ez a cikk nem az efféle hatásköri javaslatok miatt izgalmas, hanem a belpolitikai jelentősége miatt. Az írás ugyanis nemcsak az UMP-nek segít, hanem a Sarkozy-féle visszatérési stratégia része is.

  • Sarkozy ritka megszólalása esemény. Amikor mond valamit, annak súlya kell, hogy legyen. Ez azért fontos, mert ha gyakran beszélne, azzal el is inflálná szavai jelentőségét.
  • A cikk ellenpontozza a Hollande-korszak gyengeségeit: a csökkenő jelentőségű német-francia együttműködést, illetve a nagyívű francia javaslatok hiányát.
  • Sarkozy a francia-német gazdasági zóna javaslatával feléleszti a német-francia motor eszméjét, ezzel a francia nagyság képét. Utóbbi a legerősebb ellenpontozás Hollande kormányzatával szemben, amely ezt a politikai nagyságot (annak látszatát) mintha nem tartaná központi kérdésnek. A vezetés hiányát Sarkozy direktben ki is mondja a cikkben.
  • A jelenlegi Schengen elleni megszólalás nem meglepő. Sarkozy már 2012-ben is kampányolt ezzel a témával. Ebben nagyon is konzekvens.
  • Sarkozy egyértelműen beszél migrációs nyomásról, ami a franciákat nagyon izgatja: éppúgy a belső, mint a külső migráció, de mintha nem lenne teljesen világos, hogy a szociális dömping és a vízummentes utazás lehetősége hogy függ össze (hiszen eddig arról volt szó, hogy az uniós tagállamokon belüli migráció nem tetszik egyes tagállamoknak, de azok a polgárok ugye automatikusan vízummentesen közlekednek).
  • Kérdés, hogy egy hosszú cikk (amely teljes egészében még nem hozzáférhető az interneten, csak a Le Point előfizetői számára), mekkora hatással lehet a kampányra és az UMP eredményére.

Ami viszont Sarkozy visszatérését illeti, arra biztosan jó hatással van. Eltelt egy év a tavalyi megjelenése óta, és a volt elnök most megint mondott valami fontosat. Ez megint jó időzítés, megint jó ütem.

Kommentek

Kommentek