44. Szegény gazdagok

(France Doubles Down on Big Government)

Egy washingtoni think tank, a Cato Institute egy podcastja a múlt héten az új francia kormány adópolitikájával foglalkozott, és azt szabadelvű szempontból kritizálta.

Daniel J. Mitchell François Hollande megígért 75 %-os adója kapcsán arról beszélt, hogy a gazdagabbak máris menekülnek a kisebb adóteherrel működő szomszédos országokba, így a kezdeményezés vége az lehet, hogy az egész visszaüt, és a magasabb adókulcs ellenére az állam kevesebb bevételhez jut. (Való igaz, az adóoptimalizálás céljából történő külföldre távozás egy ideje a legmagasabb szinteken vita tárgya Franciaországban.)

Mitchell úgy vélte továbá, hogy a nemzetközi adóverseny világában ilyen adóteher mellett nem tudnak majd a francia vállalatok versenyképesek maradni, sőt, a végén a középosztály és a munkavállalók lehetnek az intézkedés igazi vesztesei. Álláspontja szerint viszont nyertes lehet a külföld, azok az országok, amelyek hozzájutnak ezekhez a menekülő üzletekhez és befektetésekhez.

És hogy mindezt miért találja érdekesnek egy liberális amerikai think tank? Azért, mert ez a fajta adóztatás a keynes-i gazdaságpolitikához való egyfajta visszatérést jelenti, amit az amerikai liberálisok elsősorban a demokraták és Barack Obama politikáival azonosítanak. Márpedig a Cato munkatársai egyfajta “labornak” tekintik Franciaországot: arra számítanak, hogy Hollande kísérlete kudarcba fullad, és ha így lesz, akkor abból az amerikai keynesiánusok és baloldaliaknak is tanulniuk kell.

Kommentek

Kommentek