73. Obama barátai

Tegnapi bejegyzésünkben azzal foglalkoztunk, hogy miért örülhet a francia kormányoldal Barack Obama amerikai elnök újraválasztásának. Néhány tegnapi hír szépen meg is erősíti elemzésünket. Bulvár és komoly, avagy Obama, másnap.

Közös célok

François Hollande francia elnök, kommentálva az amerikai elnökválasztás eredményét, megjegyezte, hogy hamarosan fel fogja hívni Obamát, “hogy elmondja, hogy Obama fő célja egyeznek Franciaország fő céljaival”. Hollande kiemelten utalt a gazdasági növekedésre, a globális felmelegedésre és néhány nemzetközi válságra. Hollande ugyanakkor említette azt is, ami mellett tegnap részben mi is érveltünk, hogy Obama és Hollande nem ugyanolyan értékrend és hagyományok mentén dolgoznak. A francia elnök ugyanakkor aláhúzta, hogy nagy a bizalom a két ország között.

Hollande barátságos

A tegnapi nap Obmához kötődő bulvárhíre Hollande khm, kétséges angoltudása. Csak egy kép:

FHsignature.jpg

Az Élysée honlapján már nem is lehet gyorsan megtalálni a fotót (mi is máshol leltünk rá). Talán nem véletlenül. Ettől függetlenül a francia internet remekül szórakozott a “barátságos” Hollande-on. Az egyetlen dolog, ami vígasztalhatja az Élysée jelenlegi lakóját, hogy elődje anno még az amerikai elnök nevét sem volt képes normálisan leírni. Sarkozy-nél Barack Obama nemes egyszerűséggel Barakká változott:

hollande-Sarko.jpeg
Nincs szerencséjük Obamával… (http://lelab.europe1.fr)


Sarkozy szomorkodhat

És ha már Sarkozynél tartunk, a volt francia elnök állítólag sosem szerette Obamát, de várhatóan most majd még kevésbé fogja, mivel az amerikai elnök duplázásával kevésbé utalhat arra, hogy a nyugati vezetők – mint ő – a válság áldozatai. A Le Monde szerint ez az amerikai választási győzelem csak gyorsítja a francia jobboldal azon önvizsgálati folyamatát, amelyet Sarkozy hívei nagyon szeretnének még halogatni.

Kommentek

Kommentek