8. Borloo nem indul az elnökségért

Jean-Louis Borloo volt miniszter, a radikálisok elnöke, jobboldali centrista politikus bejelentette: nem indul az elnökségért a 2012-es elnökválasztáson. Sarkozy támogatói fellélegeztek: szerintük, Borloo jelöltsége – mely akár 7-9 százalékot is szerezhetett volna – nehezíthette volna Sarkozy dolgát.

Sarkozy-ék úgy számolnak, hogy a szintén centrista François Bayrou szavazói az első körben nem szavaznak rá, viszont Bayrou inkább az elnökkel egyezkedik majd a második forduló előtt, mint a baloldallal. Borloo viszont Sarkozy-tól is vihetett volna el szavazatokat, megosztva a jobboldali tábort. Ám álláspontom szerint azt sem szabad elfelejteni hét hónappal a választás előtt, hogy Bayrou 2007-es kiugró eredménye (18,57%) részben annak volt köszönhető, hogy a két oldaltól sok szempontból egyformán távolságot tartott. Milyen üzenettel jelentkezik vajon most? Nem mellékes.

Abban azonban talán helyesen számol Sarkozy, hogy így nyugodtabban kezdheti a "szélről" a kampányt és húzódhat folyamatosan a centrum felé – kevésbé kell attól tartania, hogy az UMP-s szavazatok megoszlanak, miközben az elnök mondjuk Le Pen bázisához beszél. Kérdéses ugyanakkor, hogy kampánystratégiája hogyan illeszkedhet majd abba a folyamatba, ahogy Sarkozy tudatosan igyekszik imázsát egyre "elnökibbé" tenni a választás előtt. Kormányzási stílusa ugyanis távol áll attól, amit  a franciák egyébként a pozíció betöltőjétől várnak (Sarkozy-t hiperaktív, a napi kormányzásba jelentősen belenyúló elnöknek tartják – régen nem fordult elő, hogy egy elnök képtelen legyen "elhasználni" azonos táborba tartozó miniszterelnökét négy és fél év alatt!). 
 
Kormányról Sarkozy számára kiemelten fontos, hogy az első fordulóban ne oszoljanak meg a szavazatok. Ellenzékből nem lenne akkora gond a jobboldal számára, ha az első körben szóródnának a protest-szavazatok, utána még létrejöhetne egy ellenzéki összefogás a legjobban teljesítő jobboldali jelölt mögött (így történt 1995-ben, amikor az akkori RPR két jelölttel vett részt az első fordulóban, és közölük Jacques Chirac bizonyult erősebbnek). Kormányról azonban más a helyzet. Egyébként a kommunisták és a trockisták helyzetét figyelve az UMP-től jobbra talán most több minden is van, mint a szocialistáktól balra.

Kommentek

Kommentek