82. Majdnem Együtt 2012

Az UMP elnökválasztási vitájának mindkét főszereplője elfogadta Alain Juppé közvetítési ajánlatát, és azt, hogy egy új, független bizottság tekintse át az elmúlt napokban kialakult helyzetet.

Az öttagú bizottság elnöke személyesen Juppé lesz, két tagot ő maga jelöl, egy-egy tagot pedig Copé és Fillon delegálhat. Ami viszont ennél is fontosabb, az az, hogy Juppé tervei szerint a bizottság “két héten belül” jutna eredményre, ami egyúttal azt is jelenti, hogy az elnökválasztási bohózatnak két hétig még biztosan nem lesz vége. Fillon közben bejelentette, hogy csak ennek a független bizottságnak a következtetéseit hajlandó elfogadni, másokban nem bízik.

A felek láthatóan ragaszkodnak ahhoz, hogy házon belül intézzék el az ügyet, nem akarnak bíróságra rohangászni és feljelentgetni egymást: a hírek szerint mind a Copé-, mind pedig a Fillon-tábornak jócskán van vaj a füle mögött. Nyilván egyik félnek sem érdeke a családi választási szennyes kiteregetése, és az sem, hogy hónapokon, éveken keresztül az UMP elbaltázott elnökválasztása legyen a tárgyalótermi hírek középpontjában.

Már most is túl sok időt töltött az UMP ezzel az üggyel. S minél tovább tart, minél hosszabb ideig rágódik rajta a Juppé-bizottság, csak annál ártalmasabb. A következő két hétben az ellenzéki párt továbbra is képtelen lesz betölteni a funkcióját: képtelen lesz hiteles ellenzékként fellépni a kormánnyal szemben, hiszen egyelőre a saját háza táján sem képes rendet csinálni.

Ugyanakkor mára eljutott egy olyan pontra a vita, amikor tulajdonképpen mindegy is, hogy mit mond a Juppé-bizottság. A vitából senki nem jöhet ki győztesen, úgymond erős elnökként, mert mind Copé, mind Fillon elnöksége körül ott lebegne a csalás, a gyanakvás és a botrány szaga, ami viszont már az UMP hosszú távú ellenzéki hitelességét is veszélyeztetné. Nem lennénk meglepve, ha a vita vége egy megismételt elnökválasztás lenne.

Kommentek

Kommentek