Manuel Valls felszólított a jobboldal támogatására

Manuel Valls francia miniszterelnök arra kérte hétfő este a baloldali választókat, hogy a regionális választások második fordulójában szavazzanak a jobboldalra abban a három régióban, ahol a szélsőjobboldali Nemzeti Frontnak esélye van a győzelemre.

“Aki szereti a hazáját, nem habozik, és végigmegy az úton” – mondta a szocialista kormányfő a TF1 kereskedelmi televízió híradójában. Manuel Valls először szólalt meg a regionális választások vasárnapi első fordulója óta, amelyen a szélsőjobboldal végzett az élen, maga mögé utasítva a jobbközép Köztársaságiakat, a kormányzó szocialisták pedig a harmadik helyre szorultak.

Manuel Valls azt kérte a szocialista tábortól, hogy jövő vasárnap szavazzon a jobbközép köztársaságiak listájára az északi Nord-Pas-de-Calais-Picardie régióban, ahol Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnök elnökének vezetésével 40 százalékot ért el a szélsőjobboldal, valamint a délkeleti Provence-Alpes-Cote d’Azur régióban, ahol a pártvezető unokahúga, Marion Maréchal-Le Pen szintén 40 százalékot kapott, és a keleti Alsace-Champagne-Ardennes-Lorraine régióban, ahol Florian Philippot, a párt stratégiai irányítója 37 százalékkal győzött.

“A baloldal összefog, és minden más régióban győzni tud (a szélsőjobboldallal szemben)” – hangsúlyozta Manuel Valls. A miniszterelnök arra utalt, hogy a másik három régióban, ahol a Nemzeti Front vezet az első forduló után, a kommunistákkal és a Zöldekkel szövetségre lépve a második helyen álló baloldal le tudja győzni jövő vasárnap a szélsőjobboldalt.

Az első két régióban a harmadik helyre szorult baloldali jelöltek egyébként már napközben visszaléptek, ám a harmadik régióban, Elzászban a 16 százalékkal harmadik helyre szorult szocialista Jean-Pierre Masseret listavezető erre nem volt hajlandó a pártja nyomására sem. Manuel Valls ennek ellenére is azt kérte a baloldali szavazóktól, hogy a második fordulóban a jobboldalra szavazzanak annak érdekében, hogy “köztársasági gátat emeljenek Marine Le Pen pártja elé, vagyis megakadályozzák a szélsőjobb győzelmét.” A miniszterelnök nyilvánosan is azt kérte az elzászi baloldali jelölttől, hogy ne ragaszkodjon tovább az álláspontjához.

Manuel Valls szerint a 13 régióból hatban élen álló szélsőjobboldal programja nem ad “semmilyen megoldást”.

A helyzet (szürkével az FN, pirossal a szocialisták, sötétkékkel a republikánusok által nyert régiók)

“Két vízió létezik, és jövő vasárnap Franciaország ezen két víziója között kell választani” – mondta Manuel Valls.

A jobbközép Köztársaságiak vezetőségi ülése hétfőn jóváhagyta a pártelnök, Nicolas Sarkozy volt államfő előző este bejelentett stratégiáját, amely szerint a legnagyobb francia ellenzéki párt nem lépteti vissza az első fordulóban harmadik helyen végzett jelöltjeit annak érdekében, hogy megakadályozzák a szélsőjobboldal hatalomra jutását a régiókban. Sarkozy pártja a 13 régióból csak négyben tudott az élen végezni, a baloldal pedig három régióban áll nyerésre.

(MTI)


Nem felejtettél el valamit? Iratkozz fel az oldalsávban a Francia Politika-blog hírlevelére, fűzd be az RSS-hírfolyamot az olvasódba és lájkolj a Facebookon is, hogy ne maradj le az újdonságokról!

 

Kommentek

Kommentek