259. Adócsalás, antiszemitizmus, szélsőjobb

Az elmúlt napokban több vendégcikket is írtam fontos francia vonatkozású témákban, ezért ezek a szövegek nem közvetlenül itt a blogon jelentek meg, de nagyon fontosak. Plusz volt egy hosszabb beszélgetésem Marine Le Penről és a francia szélsőjobb helyzetéről, most ezt is megosztom Veletek.

Dúl az antiszemitizmus és a rasszizmus a franciáknál, és most már bizonyíték is van rá

Először is írtam egy nagyon kellemetlen eredményű, s  talán éppen ezért – nagyon kellemetlen vitához vezető felmérésről egy cikket. A felmérés az antiszemitizmus és a rasszizmus riasztó mértékét mutatta ki Franciaországban. Eközben komoly vitára adott lehetőséget egy módszertani kérdés is: meg lehet-e kérdezni egy franciaországi rasszizmust és antiszemitizmust mérő felmérésben, hogy “visszaélnek-e a zsidók a második világháborús népirtásban elszenvedett áldozati pozíciójukkal”, vagy ez már önmagában a gyűlölet szításának minősül? A felmérésről és a vitáról bővebben itt olvashattok.

Így lopnak polgártársaiktól a franciák

Egy másik cikkben arra mutattam rá, hogy korrupció és adócsalás mindenhol van (legmagasabb szinten is), a kérdés csak az, hogy elkapják-e a jómadarakat. Franciaországban a nagyüzemi adócsalás akár 60 milliárd eurót is kivehet a közösből évente, ami a teljes állami köznevelés éves költségvetése. Nem jelentéktelen dologról van tehát szó.

Marine Le Pen és az FN története

A Nemzeti Front decemberi sikere, további építkezése talán az egyik legizgalmasabb és Európa további sorsa szempontjából legfontosabb francia kérdés. Időszerű volt hát a Le Penekről beszélgetnünk a Klubrádió Európa-sztori című műsorában, melynek február 5-i adását az alábbi linkeken hallgathatod vissza (hamarosan feltöltöm az anyagot megvágva a Youtube-ra, addig is katt, vagy másold ki a linkeket a böngésződbe, majd enter:-):

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20160205-195851.mp3
http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20160205-202851.mp3
http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20160205-205850.mp3


Nem felejtettél el valamit? Iratkozz fel az oldalsávban a Francia Politika-blog hírlevelére, fűzd be az RSS-hírfolyamot az olvasódba és lájkolj a Facebookon is, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Kommentek

Kommentek