Folytatódik a calais-i dráma

Manuel Valls francia miniszterelnök szerint humánus megoldást kell találni az észak-franciaországi Calais-ban illegálisan kialakult, de a hatóságok által eddig megtűrt sátortábor déli részén, amelynek a felszámolását szerdán kezdték volna meg a hatóságok. A lille-i közigazgatási bírósághoz benyújtott kereset miatt ez azonban egyelőre nem kezdődhet meg.

“Módszeresen, a kellő időt biztosítva ürítjük ki a tábort, mert nem fogadhatjuk el azokat a szörnyű körülményeket, amelyek között a migránsok élnek, ez méltatlan” – mondta szerdán a kormányfő az RTL rádióban.  “Humánus megoldást kell találni a calais-i és a Grande Synthe-ben kialakult helyzetre, menedéket biztosítva ezeknek az embereknek, méltányos körülmények között” – tette hozzá.

A lille-i közigazgatási bíróság kedden délután vizsgálja meg gyorsított eljárásban nyolc humanitárius szervezet kérelmét, amely a sátortábor déli része felszámolásának elhalasztását kéri a kormánytól. A bíróság kedden délután annyit közölt, hogy a nap folyamán nem hozza meg döntését. A felszámolás viszont a bíróság döntése előtt nem kezdődhet meg. Hivatalos források szerint a bíró leghamarabb szerdán vagy csütörtökön dönt a tábor sorsáról.

A segítők szerint a “dzsungel” felének megszüntetése növelni fogja a feszültséget, és még kiszolgáltatottabbá teszi a migránsokat, akik elfogadhatatlan körülmények között várnak egy lehetőségre, amikor megkísérelhetnek törvénytelen módon átjutni Nagy-Britanniába.

A szervezetek azt állítják: a hatóságok úgy döntöttek a sátortábor megszüntetéséről, hogy azzal párhuzamosan nem ajánlottak fel megfelelő alternatív megoldást az embernek. A gondot szerintük az jelenti, hogy a kitelepítésre ítélt migránsok háromszor többen vannak a kormányzat által közöltnél, és mint ahány helyet a kabinet biztosítani akar.

“A migránsok alapjogainak megsértésről van szó. A felajánlott megoldás egyáltalán nem felel meg az igényeiknek. Hagyni kell, hogy itt maradjanak, amíg más megoldás nem születik” – mondta Julie Bonnier, a keresetet benyújtó ügyvéd.

A délutáni meghallgatás előtt a bíró újságírók és migránsok kíséretében végigjárta a tábort, hogy személyesen is lássa, milyen körülmények között élnek az emberek és állítólag meg is számolta, hányan élnek a felszámolásra ítélt területen. Látogatást tett a dűnéken kialakított templomokban, mecsetekben, üzletekben és éttermekben is, valamint megnézte a fűtött konténereket is.

A Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagút francia oldalán található kikötőváros egykori szeméttelepén tavaly tavasszal illegálisan kialakult, de a hatóságok által megtűrt sátortábor mellett január elején állítottak fel 125 fűtött lakókonténert, amelyekben 1500 embernek tudnak szállást biztosítani, de eddig csak a konténerek fele telt meg. A hatóságok ide akarják beterelni az elsősorban Szíriából, Afganisztánból, Szudánból és Eritreából érkezett migránsokat, vagy pedig az ország távolabbi részein található befogadóközpontokban ajánlanak fel nekik szállást.

A belügyminisztérium számításai szerint a “dzsungelben” még csaknem négyezren élnek, közülük 800-1000-en a felszámolásra váró részen, a segélyszervezetek szerint viszont legalább 3500-an vannak még a déli oldalon, köztük háromszáz, kísérő nélküli gyerek.

A francia televíziók által megkérdezett táborlakók többsége azért sem akarja elhagyni Calais-t, mert nem adta fel azt a tervét, hogy átjusson Nagy-Britanniába, jóllehet a kikötő – ahonnan a kompok indulnak a La Manche csatorna túloldalára -, illetve a vasúti alagút megközelíthetetlenné vált a migránsok számára, amióta múlt nyáron a hatóságok megerősítették a létesítmények védelmét.

A migránsoknak a prefektúra rendelete alapján kedd este 8 óráig kell elhagyniuk a nyomortelepre emlékeztető tábort, utána a hatóságok elvileg erővel is elküldhetik őket, de ezt Fabienne Buccio prefektus kizárta.

“Attól mert van egy kiürítési rendelet, még nem fogunk erőt alkalmazni” – mondta a prefektus kedden az Europe1 kereskedelmi rádióban.

“Ha mindenki együttműködik, nincs ok arra, hogy erőt alkalmazzunk” – tette hozzá.

(MTI)


Nem felejtettél el valamit? Iratkozz fel az oldalsávban a Francia Politika-blog hírlevelére, fűzd be az RSS-hírfolyamot az olvasódba és lájkolj a Facebookon is, hogy ne maradj le az újdonságokról!

 

Kommentek

Kommentek