9 milliárd eurót bukik a francia állam: dőlhet a költségvetés

Alkotmányellenesnek mondta ki az Alkotmánybíróság a Hollande-adminisztráció által elfogadott 3%-os osztalékadót. Az állam mintegy 9 milliárd eurót oszthat vissza a cégeknek.

Cristophe Castaner kormányszóvivő a jó szokásnak megfelelően el is kezdett visszamutogatni az előző kabinetre (persze minden épeszű politikus ezt csinálja). Azt mondta, jogi amatörizmus volt, ami történt Hollande-ék részéről.

A mutogatásban aztán Bernard Cazeneuve volt miniszterelnök sem fogta vissza magát, felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi elnök és az Élysée főtitkára is részt vett ebben a döntésben, a kormányszóvivő pedig megszavazta a parlamentben (Hollande volt köztársasági elnök más ügyben, de szintén erőteljesen kritizálja mostanában Emmanuel Macront).

A politikai játéknál azonban fontosabb, hogy úgy néz ki, hogy ezt a pénzt egészben kell kifizetni, ami veszélyezteti a francia költségvetési erőfeszítéseket.

Hogy érezzük, ez mekkora összeg: az új kormány azzal vádolta az előzőt, hogy 8 milliárdos (a GDP 0,4%-ának megfelelő) lyukat hagyott a költségvetésben, s a 4,5 milliárdos idei megszorítások is hatalmas ellenállást váltottak ki.

Több tétje is van ennek a dolognak Emmanuel Macron számára:

  • Így is sokan kritizálják a jobboldalinak tartott politikája miatt, és most adták ki házon belül a jelszót, hogy irány balra. Nyilvánvaló, hogy ez a dolog csak nagyon szerencsétlenül oldható meg lakossági megszorítással vagy adóemeléssel.
  • Lehet vállalati adót emelni, de az nem nagyon lenne konzisztens Macron politikájával, másrészt meg nagyon rossz sajtója van az efféle pénzbehajtásnak.
  • A pénzt viszont muszáj előteremteni valahonnan. A francia hiány nem csúszhat el, hiszen ez (a francia reform és fiskális fegyelem) az egyik záloga annak, hogy Németország egyáltalán tárgyaljon bármiféle eurozóna-reformról.
  • Indulnak az egyeztetések – ez azt jelenti, hogy sok ötletünk van, hogy miből fizethetnénk vissza, de politikailag egyik sem vállalható? Mert nekem egyelőre így tűnik a dolog.

Vagyis 10 milliárdon sok minden múlhat, figyeljük, merre tovább!

(Kiemelt kép: pixabay.com)

Kommentek

Kommentek