Szilveszteri autóégetés

Szilveszteri autóégetés: milyen szokás ez?

A szilveszteri autóégetések évről évre nagy érdeklődést váltanak ki. Sokszor még Magyarországon is megkérdezik, mi ennek a szomorú hagyománynak az oka és forrása.

Az első és legfontosabb dolog, hogy az autóégetés nem egyszerűen szilveszteri “buli”, csak ezen az estén látványosan sok autót gyújtanak meg (július 14. a másik kiemelt gyújtogatós alkalom).

Ahogy nézegetem az adatokat, az elmúlt években 600-1000 körül alakult a szilveszteri áldozattá vált autók száma. Egy 2012-es cikk mindemellett azt írja, hogy évente átlagosan 40.000 autót gyújtanak fel Franciaországban.

Egy idei pedig hivatalos forrásokra támaszkodva arról számol be, hogy naponta (!) 110 autót gyújtanak fel az országban, ami ugyancsak 40.000 körüli teljes esetszámot jelent.

A jelenséget összetetten szokták magyarázni. A visszatérő gyújtogatás története Strasbourgból indult, a városi-külvárosi erőszak, bandázás része, mások viszont  (pl. itt) arra hívják fel a figyelmet, hogy ennél bonyolultabb a képlet.

A sima erőszakon túl játék, versenyzés, bosszú, figyelemfelhívás, vagy akár bűncselekmények bizonyítékainak az eltüntetése is ott lehet a célok-okok között.

De a szociológusoknak, ahogy látom, elég sok nyitott kérdésük van még mindig a dologgal kapcsolatban, lásd itt és itt.

(Kiemelt kép: pixabay.com)

Kommentek

Kommentek

One comment on “Szilveszteri autóégetés: milyen szokás ez?

Comments are closed.