Franciapolitika kulissza

Franciapolitika TV: a kulisszák mögött

A Heti TV-vel közösen készítjük lassan két éve a Franciapolitika tévés adását (az eddigi adásokat itt nézhetitek meg). Ma egyenesen két felvételt is csináltunk – én pedig elviszlek kicsit benneteket a kulisszák mögé!

Először is hogy tervezzük a műsorokat? Kiket hívok meg? A válasz egyszerű: ha valaki érdekeset vagy időszerűt tud mondani, akkor itt a helye az adásban. Sokszor célirányosan küldök invitálást, mert tudom, hogy lenne miről beszélgetnünk – de hívtam már úgy is vendéget, hogy közöltem: “tényleg? hát ezt el kell mondanod a műsorban is!”.

Büszke vagyok rá, hogy olyan ritkán nyilatkozó embereket is sikerült erről meggyőznöm, mint például Koncz Zsuzsa.

Franciapolitika kulissza

Ezúttal viszont kifejezetten időszerű témák kerültek napirendre. Először is újévi hangulatba kerültünk (de nagyon nem autók gyújtogatásával).

Káli Ildikó politológus kollégám, aki egyben kiváló borszakértő és szakíró, abban segített az egyik legújabb adásban eligazodni, hogy a pótszilveszter és a báli szezon hogy telhet a jó minőségű pezsgők jegyében.

Milyen a jó pezsgő? Pezsgő-e a habzóbor? Mi a különbség champagne és pezsgő között? És egyáltalán mi a francia pezsgő titka? A végén az is kiderül, hogy hogyan kell bontani a pezsgősüveget – bevallom, én sem tudtam, mi a helyes módszer, de Ildikó elmondta.

Franciapolitika - Káli Ildikó

Másodszor, sikerült végre kameravégre kapnom kiváló franciás történész kollégám, Türke András Istvánt, aki Franciaország Afrika-politikájáról beszélgetett velem.

Franciapolitika - Türke András István

Mivel december végén jelentették be, hogy nyolc afrikai ország leváltja a francia bábáskodás mellett működő CFA frankot 2020-ban, ez nagyon, nagyon aktuális dolog. Tudni akartam, mi a háttere (az egy más kérdés, hogy a beszélgetés kimenetele az lett, hogy lehet egy kicsit kételkedni a projekt sikerében).

Magam is tapasztalom, hogy számos legenda és összeesküvés-elmélet kering mindenféle gyarmati adókról és ilyen-olyan egyéb, mocskos francia-afrikai dealekről. Fontos tehát tisztázni, hogy mi is valójában a helyzet Franciaország afrikai befolyásával kapcsolatban. Természetesen minden összeesküvés-elméletre rákérdeztem, ami csak eljutott hozzám az elmúlt években – hogy őszinte legyek, amit csak bele lehetett szuszakolni 30 percbe, arról vélhetően beszéltünk. És ha rajtam múlik, még fogunk is!

Szóval smink, mosoly, és Tomi már indította is a kamerákat a vezérlőből… a vendégekkel pedig kettesben maradunk a stúdióban, ahol legjobb barátunk és egyben fő ellenségünk a mindenkori számláló: 30 percünk van, tikk-takk :-).

Franciapolitika kulissza

A felvételek az utómunkálatok után hamarosan érkeznek, frissen és ropogósan. Tartsatok velünk!

Franciapolitika kulissza

(A posztban szereplő képek a szerző felvételei.)

Kommentek

Kommentek

02 comments on “Franciapolitika TV: a kulisszák mögött

Comments are closed.