Sztrájkhelyzetről - nyugdíjreformról

A francia sztrájkhelyzetről és a nyugdíjreformról

Péntek reggel az M1-en beszélgettünk a francia sztrájkhelyzetről és a nyugdíjreformról (mielőtt két adást is felvettünk volna a Franciapolitika tévés változatához, úgyhogy eléggé kamerás napom volt 🙂 ). Néhány fontos dolog elhangzott, ezeket itt és most külön kiemelem.

Sorrendben, amit ma kiemelten fontosnak látok az elhangzottakból:

  • Emmanuel Macron elnök a széttartó különleges rezsimek, a “42 nyugdíjrendszer” helyett egységes nyugdíjrendszert szeretne, ez választási ígéret a részéről.
  • Az elnöknek az a fontos, hogy elmondhassa, megvalósította a 2017-es ígéretét: megszüntette a széttartó nyugdíjrendszereket, a “privilégiumokat”, igazságos és egységes rendszert hozott létre.
  • Nem is elsősorban ez, hanem a kulcsév fogalma zavarja a legjobban a szakszervezeteket. A “kulcsév” azt jelenti, hogy aki 64 éves kora előtt elmegy nyugdíjba, az levonást kap, aki pedig utána megy el nyugdíjba, az jutalmat kap. Közben a 62 éves legális nyugdíjkorhatár nem változna, de ettől ez még nem más, mint de facto korhatár-emelés.
  • Lehet tárgyalástechnikai oka annak, hogy miért dobta be ezt a – pénzügyi, de semmiképpen nem sürgős problémát kezelő – ötletet a kormányzat. Meglátjuk, hogy így van-e.
  • Január 7-én lesz a következő tárgyalási forduló (a miniszterelnök vezeti a tárgyalásokat a kormány részéről, ez az intézmények logikájából következik).
  • Január 9-ére várható a következő nagy tiltakozási nap.
  • Január 24-én tárgyalja a törvénytervezetet a kormány.
  • A 2020. márciusi önkormányzati választás fontos az En marche-nak, de szerencséje, hogy a fő ellenfél, a Nemzeti Tömörülés beágyazottsága is annyira korlátos, mint a kormánypárté. Az év presztízsharca Párizs (a 2020-as nagy kérdésekről itt olvashatsz bővebben).
  • Macron bázisa egyre inkább jobbra tolódik, az elnöknek figyelnie kell arra, hogy ezt a meglévő bázisát kiszolgálja és ne idegenítse el (hogy ettől függetlenül figyelnie kell balra is, arról szintén olvashatsz ebben a cikkben).
  • A beszélgetésben nemcsak a nyugdíjreformról, a második felében a migrációról is beszélgettünk. (Különösen arról, hogy a kiutasítások miért működnek nehezen, miért drágák, milyen adminisztratív nehézségei vannak az illegális migráció effajta kezelésének Franciaországban.)

Ha inkább az egész beszélgetést hallgatnád meg, akkor íme a videó:

Egy korábbi – decemberi – elemzést, és hosszabb beszélgetést pedig itt hallgathatsz meg, a megállapításai jórészt ma is érvényesek, így azt is szeretettel ajánlom!

Kommentek

Kommentek