Sztrájk támogatottsága

A sztrájk támogatottságáról (nyilatkozat & háttér)

Ma reggel az M1 csatornán nyilatkoztam a nyugdíjreformmal szembeni sztrájk támogatottságával, illetve magával a nyugdíjreformmal kapcsolatban. A beszélgetésből az alábbi rövid összefoglalót közölte az MTI:

Csökkent a francia nyugdíjreform elleni tiltakozások támogatottsága, de az okokkal még mindig nagyon sokan egyetértenek – mondta Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán. A műsorban arról beszéltek, csütörtökön újabb országos tiltakozónappal folytatódik Franciaországban a tömegközlekedési dolgozók sztrájkja. A vasutasok és a párizsi tömegközlekedési dolgozók a kormány nyugdíjreformja ellen tiltakoznak. Soós Eszter Petronella elmondta, a szakszervezeti nyilatkozatokból és a párizsi közösségi közlekedési helyzetből arra lehet következtetni, hogy mostanra kicsit “leült” a tiltakozás, ezért arra számít, hogy kevesebben lesznek a csütörtöki megmozduláson.  Hozzátette, a szakszervezetek tisztában vannak azzal, hogy ha hagyják kifulladni a tiltakozást, akkor nagyon nehéz lesz újra elindítani azt; ugyanakkor a kormány is tisztában van ezzel, s jól láthatóan a “kifárasztásra” játszik. “Ilyen szempontból valóban kulcskérdés, hogy ma mennyien lesznek, és, hogy lehet-e újabb lendületet adni a sztrájkmozgalomnak” – fogalmazott.

A fentiekhez álljon itt egy kis háttér, pontosabban a számok!

Az Odoxa mért egy nagyon érdekeset pár napja: 61% támogatja a tiltakozás mögötti okokat, indokoltnak tartja a tiltakozást, de – és ez fontos – 57% azt mondta, hogy szeretné, ha véget érne a sztrájkmozgalom. Utóbbi kérdéssel ritkábban foglalkozunk most. (Lehet ugyanis egyszerre szimpatizálni egy mozgalommal, és azt akarni, hogy vége legyen.)

Ami pedig a szimpátiát illeti, a tendencia december óta alapvetően egyértelmű: látható egy kisebb-nagyobb csökkenés a támogatottság / szimpátia terén, bár felhívom a figyelmet, hogy a csökkenés nem mindig lineáris, és hogy mennyire más nagyságrendű eredmény látható más és más kérdésfeltevés, illetve felbontás esetén:

 

Az Elabe egyébként január 15-én azt mutatta, hogy 6 ponttal csökkent a mozgalom támogatottsága, és itt is többségben vannak a sztrájk végét akarók (sok mindent kérdeztek még, részletek itt).

A sztrájkban való részvétel is csökken, egyes sztrájkolók magányosnak érzik magukat a harcban. Ma már a vasúti közlekedés és szolgáltatás ha nem is normális, de mondjuk 75-80%-os szintű (a sztrájkolók aránya most hétfőn volt az eddigi legalacsonyabb a cégnél). Legalább részben minden párizsi metróvonal is működik, ami jelentős javulás a kezdetekhez képest. Ugyanakkor a metróvezetők az átlagnál jobban kitartanak, ami magyarázza, miért lehet még mindig viszonylag zavart a metróközlekedés (több, mint a vezetők fele sztrájkolt a múlt héten – a vasútnál viszont “csak” körülbelül negyedük).

A fentiekre tekintettel mondom, hogy a sztrájk támogatottsága bár nem alacsony, tendenciájában csökken, és látszik, hogy a sztrájkolók is fáradnak, vélhetően fogynak a sztrájkalapok is. Nyilván ez a fárasztás a kormány célja (a Philippe-féle csapdára gondolok, amely áprilisig tolja a megoldást, és húzza az időt is).

Ennyit a háttérhez, és akkor álljon itt maga a reggeli beszélgetés is:

Kommentek

Kommentek

One comment on “A sztrájk támogatottságáról (nyilatkozat & háttér)

Comments are closed.