Edouard Philippe

Édouard Philippe bejelentése: mekkora meghátrálás?

Édouard Philippe francia miniszterelnök, ahogy arról az MTI is beszámolt, a sokat vitatott kulcsév intézkedésének a feltételes visszavonását jelentette be szombaton. Feltételes, mert a tényleges és végleges visszavonáshoz szociális partnereknek meg kell egyezniük a nyugdíjrendszer pénzügyi egyensúlya biztosításának feltételeiben. Íme néhány gyors gondolat a lépés kapcsán.

1. Nagyon is várható volt, hogy a kormány által javasolt kompromisszum az egyensúlyi év, vagyis a kulcsév – a 64 éves kor előtti nyugdíjba vonulás pénzügyi büntetése – körül alakulhat ki. Ez, ahogy korábban elemeztem, a kormányzat nagy tárgyalástechnikai aduja volt, lehetett.

2. Emmanuel Macron köztársasági elnök látványosan távol tartja magát ettől az intézkedéstől, amennyire lehet, és engedi Édouard Philippe kormányfőt “kibontakozni” a tárgyalások során. Ha valaki meghátrál, akkor Philippe az, és nem Macron. Ez az intézmények logikájából és Macron 2022-es választási érdekeiből is következik, ahogy korábban is elemeztem. A lényeg, az egységes nyugdíjrendszer akkor is létrejöhet, ha nincs kulcsév.

3. Édouard Philippe szombaton sok újat ugyanakkor nem mondott, csak egy kis lépést tett előre. Eddig is arra nyomta a kormányzat a szakszervezeteket, hogy próbáljanak meg pénzügyi alternatívákat találni, ha nem tetszik az előzetes javaslat. Ugyanakkor kulcsév visszavonásának kimondása előrelépés a reformista szakszervezet (CFDT) szempontjából, amely így elégedett lehet (és mutathatja a tagoknak és a társadalomnak, hogy a lépést ő érte el). Emlékeztetőül, a reformisták egy járulékemelésnek jobban örülnének, mint a kulcsév bevezetésének, a de facto korhatáremelésnek – előbbit a kormány nem nagyon akarja, mert az vásárlóerőt csökkentene, és lassítaná a növekedést. Legalábbis ezzel érvel a végrehajtó hatalom.

4. Amit most nagyon figyelnünk kell, az a közvélemény-kutatások alakulása: szombat éjjel publikált adat, hogy a megkérdezettek 65%-a nem támogatja a kulcsévet, ezt a bizonyos bonus-malus rendszert, amivel nem érné igazán meg 64 év es kor előtt nyugdíjba menni, vagyis a visszavonása minden bizonnyal népszerű dolog lehet. Viszont 63% ellenzi a külön nyugdíjrezsimek létét is, vagyis az egységes nyugdíjrendszer bevezetése mellett van. A kulcsév esetleges kidobásával viszont ez marad a  nyugdíjreform lényege (a pontszámításos rendszer a másik komolyabb változás, ott már nem ennyire lelkes a közvélemény).

5. Azzal, hogy Édouard Philippe a szociális partnerekre tolta a finanszírozási struktúra felelősségét, két dolgot ért el: egyrészt időt nyert, akár a márciusi önkormányzati választás utáni időszakig is, másrészt pedig a szakszervezetekre tolta a kulcsév esetleges létezésének a politikai felelősségét. Kérdés, hogy a közvélemény is így látja-e majd a dolgokat.

+1. Olvasom, hogy a kormányzat gondolkodik az alkotmány hírhedt 49-3-as cikkelyének a parlamenti alkalmazásán. Érdemes figyelni az En marche-frakció lelkiállapotát is e kormányfői bejelentés, illetve a 49-3-as szivárogtatás után. Vélhetően azért került ki ez a kis információ. hogy tesztelgessék, ki mit gondolna erről…

Jajj, de szeretném most látni a Matignon belső felméréseit!

(Kiemelt kép: Édouard Philippe a miniszterelnök hivatalos portréja a francia kormányzat honlapjáról)

Kommentek

Kommentek

03 comments on “Édouard Philippe bejelentése: mekkora meghátrálás?

Comments are closed.