pénzügyi konferencia nyugdíjreform

Pénzügyi konferencia és időnyerés: folyamatban

Kezdődik a nyugdíjrendszer egyensúlyáról szóló, azaz pénzügyi jellegű háromoldalú, tripartit konferencia, pontosabban egyeztetéssorozat.

Erről ír a Le MondeA lap azt jelzi, hogy a legvalószínűbb valamilyen korhatárral, szolgálati idővel kapcsolatos megoldás/megegyezés, illetve annak elmaradása. A CFDT szakszervezet a szociális és emberi szempontok – nehéz munka és társai – reformba integrálásával akarja kezdeni, miközben maga javasolta ezt a konferenciát, egyeztetést. Ha nem sikerül áprilisig megoldani a kérdést, a kormány dönt, mi legyen a megoldás. A felek 12 milliárd eurót keresnek a pénzügyi egyensúlyhoz. A cikkben az is benne van, és korábbi nyilatkozatok is jelzik, hogy a nyugdíjak csökkentése és a járulékemelés nem tetszene a kormánynak (a járulékemelés a munkaadóknak sem, nyilván…), ezért várható a korhatárral kapcsolatos valamilyen kimenet.

Ez az információ azért fontos, mert egy felosztó-kirovó nyugdíjrendszer pénzügyi egyensúlyát alapvetően három fő intézkedéscsoport tudja megteremteni: a bevételek növelése, a kiadások csökkentése, vagy a jogosultak körének a szűkítése (korhatár-emelés, hosszabb szolgálati idő megkövetelése stb.).

A szakszervezetek mindenesetre nem lehetnek boldogok a kormány kiinduló pozíciójától, hiszen a nyugdíjak csökkentése és a járulékemelés ezzel elvileg ki is ejt a három lehetőségből két nagy csoportot. A reformista CFDT-t egyébként számos támadás és kritika érte az elmúlt időszakban nyugdíj-ellenes CGT-aktivisták, egyes hírek szerint távozó szakszervezeti tagok részéről is, így elképzelhető, hogy a CFDT nem is lehet túlságosan kompromisszumkész, ha meg akarja őrizni a befolyását, mint vezető franciaországi szakszervezet, vélhetően ezért is a kezdő szociális üzenet.

Amikor a kormány pár napja kiejtette – feltételesen és a szakszervezeteknek csapdát állítva – a kulcsév megoldását, ami egy korhatárral, tehát jogosultsággal kapcsolatos megoldás, éppen ezért írtam, hogy az engedmény jó eséllyel elsősorban időnyerés, mert így legkorábban áprilisban derül ki, hogy a szociális partnerek nem tudnak megegyezni. A kormány szempontjából politikailag tehát itt egyetlen igazán rossz kimenet van: ha a pénzügyi konferencia és megbeszéléssorozat március 22. előtt dől be eredmény nélkül (ekkor lesz az önkormányzati választás, amelynek a kulcsfontosságú párizsi helyzetéről itt és itt írtam). Ha esetleg korábban, akkor az egy új helyzet.

(Kiemelt kép: pixabay.com)

Kommentek

Kommentek