Macron - nincs más?

Nincs más? Ez lenne Macron titka?

Egy érdekes közvélemény-kutatás jelent meg a napokban a Le Point-ban, az Ipsos közvélemény-kutató által készítve. Az anyag arra a kissé paradox dologra ad egyfajta választ, hogy mi az oka annak, hogy bár Emmanuel Macron népszerűtlen, mégis ő ebben a pillanatban (!) az esélyese a 2022-es elnökválasztásnak. (Azokra a kutatásokra gondolok, amikor azt kérdezzük “most vasárnap” kit választanának a franciák.) A kérdésre a válasz az lehet, hogy nincs más, akita franciák jobb elnöknek gondolnának, mint Macron.

A szóban forgó Ipsos-felmérés január második felében készült, reprezentatív mintán. A kérdés egyszerű volt: mondja meg az alábbi személyekről, hogy jobb, rosszabb, vagy se nem jobb, se nem rosszabb elnök lenne, mint Emmanuel Macron.

A válaszadók 26%-ban mondták Nicolas Sarkozy-re, hogy jobb elnök lenne, mint a hivatalban lévő államfő; 24%-ban pedig Marine Le Penre. És ezek a legjobb számok, a legmagasabb eredmények a “jobb lenne” szekcióban! Nem beszélhetünk tehát Sarkozy-nosztalgiáról, és Le Pen-mániáról sem, még ebben a sárga mellényes, sztrájkolós hangulatban sem.

Ráadásul ezek a “jó” számok van, hogy együtt mozognak a magas elutasítással (Le Pen esetében pl. 48% gondolja, hogy rosszabb elnök lenne, Sarkozy-nél ez az arány csak 26%; Jean-Luc Mélenchon és Marion Maréchal szintén a lista elején vannak, de magas az elutasítottságuk is).

Azokat is érdemes figyelni, akik 50% körüli eredményt értek el a se nem jobb, se nem rosszabb szekcióban, mert onnan azért lehet építkezni (ilyenek azért vannak bőven, Bernard Cazeneuve, Bruno Le Maire, Christine Lagarde…).

Ezek a számok arra mutatnak rá, hogy nem kell csillogóan jól csinálni valamit a politikában, elég, ha a többiek rosszul vagy rosszabbul csinálják. Nem kell, hogy elégedett legyen a többség, elég, ha a legnagyobb kisebbség ott áll az ember mögött. Ezekben a percekben Emmanuel Macron ebből a “nincs más”-effektusból táplálkozik. Ez 2022-ig változhat még, de most ez a helyzet.

Az anyag teljes terjedelmében itt érhető el, a pdf pedig – részletes adatokkal – itt.

(Kiemelt kép: pixabay.com)

Kommentek

Kommentek