Több pénzt a párizsiaknak!

Benjamin Griveaux, a kormánypárt párizsi főpolgármester-jelöltje 100.000 euró önkormányzati hozzájárulást ígér a párizsiaknak a lakásvásárláshoz. A négyzetméterenkénti lakásár már meghaladja a 10.000 eurót a fővárosban.

Az ötlet kb. 2 milliárd euróba kerülne, eladásnál a felár egy részét kérné vissza az önkormányzat. Bonyolult rendszer lenne, a hozzá tartozó forrásszerzés is.

De gondolom, Griveaux számára most csak az a fontos, hogy az ötlet emlékezetes. Kommunikációs szempontból üt. Nagyon felismerhető ígéret.

Lám, én is írok róla.

Az En Marche ezzel kicsit balosként, balosabbként pozicionálhatja magát, ha nyer Griveaux, ha nem. Nyilván ezt a dolgot Macron jóváhagyta (és az Elysée stratégái). A nyugdíjreformmal párhuzamosan, 2022-re fontos ez a pozicionálás, mert ez a Macron-politika hiányzó lábának lehet egy eleme.

Nekünk, magyaroknak és budapestieknek meg érdemes látni: az ingatlanpiac elszállása nem egyedül minket érint, másokat, nálunk gazdagabb társadalmakat is (Párizs és az Airbnb konfliktusos viszonya szintén külön fejezet lehet egy témába vágó könyvben…).

Ott is probléma a drága lakhatás tehát, ahol a bérlakássszektor, s különösen a szociális bérlakásszektor sokkal fejlettebb, mint nálunk, és ahol esetleg van jövedelemfüggő lakhatási támogatási rendszer is.

Kommentek

Kommentek