francia helyzet

Francia helyzet: gyorselemzés a Pirkadatban

Hogy néz ki most a francia helyzet? Hogy áll a nyugdíjreform? Hogy függ mindez össze az európai helyzettel és Emmanuel Macron mozgásterével? Mit akar a francia elnök, mire van esélye? Erről beszélgettünk a Heti TV Pirkadat című műsorában péntek reggel (tehát még a kulcsévvel kapcsolatos miniszterelnöki bejelentés előtt, melyről itt olvashatsz).

A beszélgetésben a következő témákat érintettük:

  • M Franciaország külpolitikai célja, elképzelése, módszere hogy gondolkodik Macron az európai hatalmi vákumról? (Ha erről részletesebbet is szeretnél megtudni, akkor itt egy hosszabb elemzésem a témában.)
  • Hogy néz ki a macroni terv az európai pártpolitika, az európai politikai tér átalakítására? Hogy nézne ki a föderalizmus versus szuverenizmus vitája? Hogyan függ ez össze azzal, hogy a globalizáció törésvonallá vált számos nyugat-európai országban? Miért van érdekszövetség a szuverenisták és a föderalisták között (erről itt és ittFranciapolitikán is írtam)? Miért nem érdeke mindez a Néppártnak és a szocialistáknak?
  • Milyen lehet a nyíltan, nyíltabban konfliktusos politika Európában? Hogy függ ez össze azzal, hogy ahol érdekkülönbségek vannak (és mindig vannak), ott automatikusan van politika is?
  • A beszélgetés végén áttérünk a francia nyugdíjrendszerre, az elnök által kezdeményezett átalakításokra, a sztrájkokra: annak ellenére, hogy most már igen hosszú a sztrájk, ellentmondásosak a közvélemény-kutatási számok, és miközben a társadalmi többség lassan a sztrájkok ellen fordul, a tiltakozási és sztrájk-mobilizáció még mindig jelentős.
  • Beszéltem egy kicsit az ún. kulcsévről is, hogy ez a fő vitatéma, különösen a reformista szakszervezeteknek – nem maga az egységes nyugdíjrendszer.
  • Mivel a beszélgetést pénteken rögzítettük, fontos jelezni, hogy azóta – ahogy az lenni szokott – gyorsan változott a francia helyzet… Édouard  Philippe kormányfő ugyanis bejelentette a kulcsév visszavonását, de csak bizonyos feltételekkel, hogy tudniillik a szakszervezetek megoldják a rendszer egyensúlyának a kérdését. Ezzel a kormányoldal időt nyert a március 15-én és 22-én esedékes önkormányzati választások utáni időszakig (a következő hetek néhány előre ismert várható politikai eseményét itt listázom).

Fogadjátok a beszélgetést szeretettel!

 

Kommentek

Kommentek