Orbán és Le Pen beszélgetése

Le Pen – Orbán: mi volt? (Még 5 pont)

Végül nagy meglepetés nem ért bennünket az Orbán – Le Pen találkozón, de azért nézzük, hogy pontosan mi történt! (Az előzetes elemzést itt találod, érdemes azt is átfutni, hogy meglegyen a kontextus is.)

Marine Le Pen és Orbán Viktor találkozója, 2021. október 26.
Marine Le Pen és Orbán Viktor találkozója, 2021. október 26.
  1. A sajtótájékoztató, ha jól érzékeltem, kicsit később kezdődött, mint ahogy tervezték, tehát a beszélgetés bizonyára hosszabbra nyúlt a tervezettnél és szívélyesnek számított. Utóbbi mondjuk a sajtótájékoztatóból is látszódott, a felek nem győzték dicsérni és hálával dobálni egymást.
  2. A kulcsszavak, ahogy várható volt: szuverenitás, migráció és Európa voltak. Ebben semmi, de tényleg semmi meglepő nem volt. Plusz témaként bejött a képbe az energiapolitika. Az energiaárak növekedése miatt ez természetesen mindkét félnek előnyös téma volt a saját kampányukban. Le Pennek azért mert támadhatta az ellenfeleit és az uniót az infláció miatt, Orbánnak pedig azért, mert utalhatott a magyar kormány rezsi- és klímapolitikájára.
  3. A további (párt)együttműködés részleteiről konkrétumokat nem mondtak, de szándéknyilatkozatokat igen. Úgy tűnik, hogy ezúttal nem sikerült gyorsítani az együttműködésen, csak utalások voltak, hogy erre azért lenne igény. Konkrét, kemény tartalmát tekintve tehát nem volt bőséges a tájékoztató, de abban biztos vagyok, hogy a zárt ajtók mögött jóval több konkrétumról volt szó, mint amennyit a nagyközönséggel a felek megosztottak. Különösen az érdekelne, hogy a 16 párt együttműködésének az összeszervezése konkrétan milyen ügyek miatt halad lassan (sok minden lehet, és most találgatok: szakpolitika, pl. Oroszország? Pl. az uniós pénzek újraelosztása? Vezetési viták? Salvini európai fordulata, változó érdekei?)
  4. Erre utal az is, hogy a sajtótájékoztatón Le Pen előre elkészített nyilatkozatot mondott, Orbán szabadabban és ezért kicsit töredezettebben beszélt, de ő is részben előkészített anyagokból dolgozott, s végig az üzenetnél maradt. Amikor elhangzott a Zemmour-kérdés, finoman azt lehetett érezni, hogy egyelőre nem a publicista a prioritásos partnere ugyanakkor a szuverenitás-érv alkalmazásával vissza tudta dobni a kérdést a kormányfő. Le Pen is kikerülte az otthon neki potenciálisan nehézségeket okozó aknákat (pl. az LMBT-kérdést, amelyet ugyancsak a szuverenitás-érvvel dobott vissza).
  5. Le Pen nagyon lelkesnek és mosolygósnak tűnt, érződött, hogy neki kampány-szempontból nagyon jól jött ez a találkozó. Orbán sem volt rosszkedvű, de messze nem volt olyan látványosan lelkes, mint a Nemzeti Tömörülés szélesen mosolygó elnöke, aki nagyon régóta várt erre a találkozóra. Nem kérdés, Le Pennek volt fontosabb a nyilvánosság ilyen magas szintje.
Kézfogás a sajtótájékoztató után

A találkozóról több televízió és rádió műsorában adtam gyorselemzést. Válogass ízlésed szerint! 🙂 Íme a sor:

Először a HírTV esti műsorában értékeltem, ahol a francia jobboldal helyzetét és a találkozó kimenetelét is részletesen elemeztük:


Azután skype-on bejelentkeztem a Pesti TV adásába (a gyorsreagálás és telefont kézben tartós spontaneitás miatt remeg néha a kép és a hang):


Ma reggel pedig a Klubrádión adtam telefonos gyorselemzést a történtekről:

(Képek és kiemelt képek forrása: Miniszterelnökség / MTI)

Ne hagyd ki az újdonságokat!

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, ne felejts el feliratkozni a Franciapolitika hírlevelére!

* indicates required

Mi érdekel? Milyen posztokról értesítsünk?

Kommentek

Kommentek