Budapest, 2021. október 23. Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tartott megemlékezésen az Erzsébet téren 2021. október 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd

5 pontban: miért kell Le Pennek Orbán (és fordítva)?

Hatalmas az érdeklődés Marine Le Pen budapesti látogatása, és az Orbán Viktorral való találkozása iránt. De vajon miért jó a két félnek, ha találkoznak, és mi tette lehetővé, hogy megvalósuljon egy olyan randevú, amely akár csak pár évvel ezelőtt is lehetetlen lett volna? Szempontok az elemzéshez.

  1. Marine Le Pen az elmúlt években mérséklődött: programjából elhagyta a Frexit, az euró kivezetése, a schengeni rendszer, a szabad mozgás lebontása körüli pontokat, immáron az uniót belülről akarja reformálni. Ez értelemszerűen sokkal elfogadhatóbb a magát szintén uniós belső ellenzékként pozicionáló Fidesznek és Orbánnak, mint a keleti csatlakozást kárhoztató, a lengyel vízvezetékszerelő rémére rájátszó, kifejezetten EU-ellenes FN volt. Mindeközben Orbán és a Fidesz pozíciója is megváltozott. A párt elhagyta az Európai Néppártot, egyelőre a senki földjére kerülve. Pár éve Orbán még azt mondta, francia EPP-s partnere óva intette Le Penéktől, s hozzátette Le Pen amúgy sincs hatalomban, tehát nem is érdekes. Nyilván az történt, hogy megváltozott Orbán helyzete, s ezzel változott az érdeke, az álláspontja is. Már nem kell figyelnie a republikánusokra, az EPP véleményére ebben az ügyben.
  2. Az elmúlt hetekben-hónapokban már láttuk annak jeleit, hogy a Fidesz igyekszik egyfajta szuverenista belső európai, jobboldali ellenzék építésében részt venni (lásd például a 16 párt nyári nyilakozatát). Hogy ez miért egy lassú és nehéz folyamat, azt nem elsősorban francia-magyar kontextusban lehet megérteni. A közös nyilatkozatokon, pontokon – pl. az ún. nemzetek Európája követelésén – túl vannak komoly vitakérdések is az érintett európai pártok között. Érdekes kérdés lesz, hogy a mai sajtótájékoztatón a két vezető beszél-e szervezeti konkrétumokról. Itt igazuk van azoknak, akik arra utalnak, hogy az idő sürget abból a szempontból, hogy most következik az Európai Parlamentben is a félidős tisztújítás, melynek során egy új harmadik-negyedik méretű jobboldali frakció komolyabb tisztségeket hozhatna el, mint a szétszórt szuverenista jobboldal. Az eddigi jelek ugyanakkor nem utalnak nagy előrelépések mai bejelentésére, de persze nem lehetetlen a meglepetés.
  3. Orbán Viktor és Marine Le Pen közös márkája a bevándorlás-ellenesség. Kemény politikai érdek mindkettejük számára a téma gyakori emlegetése, hiszen ez a szavazóbázisuk számára kedves, mobilizáló üzenet. Kommunikációs szempontból is nagyon gyümölcsöző lehet mindkettejüknek a közös sajtónyilatkozat tehát.
  4. Marine Le Pen 2017-ben elsősorban Vlagyimir Putyinnal tudott találkozni a kampány során. Kevésbé sikerült jól az amerikai útja, ahol ivott egy kellemetlen kávét a Trump Towerben, de a megválasztott amerikai elnök közelébe nem sikerült jutnia. Így az RN-csapat most kiemelten nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy Orbán Eric Zemmourt csak a könyvtárában fogadta, Marine Le Pent viszont a dolgozószobájában, s sajtókonferenciát is tart vele. A nemzetközi kompetencia és szövetségesi háló felmutatása nyilván minden francia elnökjelöltnek érdeke, s mint látjuk, Le Pennek itt vannak deficitjei és kellemetlen élményei.
  5. És ha már Zemmour: Orbán Viktor szempontjából is racionális a találkozó, hiszen pár hete beszélt már Zemmourral, aki ugyan hivatalosan még nem jelölt, de ugyanúgy áll a felmérésekben, mint Le Pen, azaz esélyes a második fordulóba jutásra. A francia radikális jobboldal jelenleg töredezett, Le Pennek van jobboldali ellenzéke, és ez a jobboldali ellenzék a második körben szintén 45% körül áll. Ezek a tények. A magyar miniszterelnök így egyfajta kiegyensúlyozási hadműveletet is folytat: működő munkakapcsolatot alakított ki a francia elnökkel, s akármi történik a republikánusoktól jobbra, ott is védve van, hiszen mindenkinek megtette a szükséges szívességeket.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tartott megemlékezésen az Erzsébet téren 2021. október 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd)

Ne hagyd ki az újdonságokat!

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, ne felejts el feliratkozni a Franciapolitika hírlevelére!

* indicates required

Mi érdekel? Milyen posztokról értesítsünk?

Kommentek

Kommentek

One comment on “5 pontban: miért kell Le Pennek Orbán (és fordítva)?

Comments are closed.