31 nap az urnazárásig

31 nap: nyugdíjkorhatár-emelést ígér Macron

Növekvő előnye birtokában a jelenleg 62 éves nyugdíjkorhatár 65 évre emelését javasolta tegnap, csütörtökön Emmanuel Macron (ekkor 31 nap volt hátra az első fordulós urnazárás előtt). Míg Magyarországon ilyen ígérettel többnyire csak választást veszíteni lehetne, Franciaországban van racionalitása a lépésnek.

Egyes mérések szerint Macron győzelmét várja a választók 79%-a, ami demobilizáló hatású lehet mind az ellenfelek, mind Macron választói köreiben (hiszen, gondolhatják sokan, ha eldőlt, akkor minek menjenek szavazni?). Az alacsony részvétel mindig probléma a franciáknak, de most, a takaréklángra tekert kampánnyal külön legitimációs kihívás lehet, ha az elnök később komolyabb reformokba akar kezdeni. Mert utólag mondhatják: nem volt vita, nem kapott felhatalmazást, ráadásul kevesen mentek el szavazni.

Macron úgy tűnik, ezt akarja előre kezelni. Az előnye az orosz támadás után érezhetően megnőtt, íme a Politico Poll of Polls átlaga, ami jól mutatja az összefüggést:

31 nap az urnazárásig: a verseny állása a Politico Poll of Polls átlagában
Forrás: Politico Poll of Polls

A francia elnök ebben a helyzetben úgy döntött, erős üzenetet küld a gyengélkedő Valérie Pécresse gazdaságilag liberális, idősebb szavazóinak, akik érdekeltek ebben, a számukra értelemszerűen stabilizáló reformban. (De lehet ez üzenet Eric Zemmour gazdaságilag liberális szavazóinak is, bár az ő bázisa kor szempontjából kiegyenlítettebb.) Pécresse az egyetlen 10% fölötti jelölt, akinek nincs Putyin-problémája, így az “ütése” ebből a szempontból is racionális.

És igen, Macron előre kezelni igyekszik a legitimitás problémáját: később mondhatja, hogy nem titkolt el semmit, azt teszi, amit megígért. Ez egyébként korábban is kedvelt érvelése volt. A 2017-2022 közöttihez képest azonban ez egy új nyugdíjreform ötlet, a korábban felfüggesztett reform nem mechanikus korhatáremeléssel, hanem pontokkal, némi rugalmassággal, és sok-sok bonyolultsággal operált.

Mondanom sem kell, a baloldali jelöltek és a szakszervezetek nem voltak boldogok az ötlettől. Kérdés, hogy esetleg ennek örvén folytatódik-e a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon erősödése. Ahogy a felmérések átlagából is látható, Pécresse és Zemmour addig mentek lefelé, Mélenchon meg addig jött felfelé, hogy egy szép kis hármasfogat alakult ki Le Pentől némi távolságra a harmadik helyen.

Tegnap 31 nap volt hátra az első fordulós urnazárásig. Figyeljük a folytatást!

Kommentek

Kommentek