33 nap - a külpolitika árnyékában

33 nap: történelmi kampány a külpolitika árnyékában

Általában az az elemzői konszenzus, hogy egyetlen francia választás sem a külpolitikán dől el, azzal foglalkozni egyszerűen olyan, mint leérettségizni: ha a jelölt megteszi, akkor nem túl érdekes, de ha nem teszi, akkor hiányolják. Ez a választás másnak tűnik: Eric Zemmour őszi napirend-dominanciája után az orosz-ukrán háború lesz a másik nagy meghatározó kérdése ennek a kampánynak. Ilyen, ennyire külpolitikai dominanciájú választás / hatalomváltás talán 1958, Algéria óta nem volt Franciaországban. 33 nap van hátra az első fordulóig.

Az orosz-ukrán háború lesöpört minden más témát a napirendről. A lapokban keresni kell a tegnapi, de néha a mai kampányhíreket is. Ez érdekli a franciákat (és minden bizonnyal ezt is kattintják). A médiában erről írnak. Aki más témáról beszél, az kevésbé érdekes.

A második helyért küzdők nyilván nem örülnek, hogy a háborúról kell beszélniük, mert sokszor arra kényszerülnek, hogy az Oroszországhoz, Vlagyimir Putyinhoz, illetve a menekültekhez való viszonyukról beszéljenek. Vagy főleg: módosítsák korábbi, ma már kellemetlennek tűnő nyilatkozataikat.

Mindenesetre a kitart a háborús napirend, és ha ez így marad, akkor 1958 óta először történhet meg, hogy a külpolitika – egy háború – meghatározó szerepet játszik abban, hogy ki lesz az ország vezetője. Ha ez így marad, aligha lesz lehetőség széles körű programvitára Emmanuel Macronnal (és nem is úgy tűnik, hogy Macron ambicionálja ezt a kockázatot, be is jelentette, hogy az első forduló előtt nem fog vitázni ellenfeleivel).

A kérdés csak az, hogy a következő hetekben tartható-e a napirend ilyen szintű háborús kisöprése. Ha tényleg elvágják Ukrajnát az áramtól, az internettől stb., akkor mechanikusan is kevesebb információnk lehet a háborúról. Akkor akár még nyílhat is tér az Emmanuel Macron mögött kampányolni próbáló, második helyért küzdő jelölteknek.

A kutatások alapján most azonban a franciák fele gondolja úgy, hogy a háborús téma prioritás. Majdnem annyian, mint amennyien a vásárlóerőt nevezik meg kihívásként. Ami, ha jobban belegondolunk, nem más, mint az infláció és az árak, például az olaj- és az energiaárak problémája. Et voilà, ezzel vissza is tértünk a háborús tematikához.

A választással kapcsolatos további elemzéseket itt olvashatod.

Kommentek

Kommentek

02 comments on “33 nap: történelmi kampány a külpolitika árnyékában

Comments are closed.