29 nappal az első fordulós urnazárás előtt: benzinár-csökkentés

29 nap: gázos benzinhelyzet, hivatali előnnyel tálalva

A szombati napot (29 nappal az első fordulós urnazárás előtt) a benzinkérdés dominálta, miután Jean Castex miniszterelnök egy interjúban ismét berúgta a rezsicsökkentés-motort. A növekvő energiaárak, ezen belül a nyomasztó benzinár természetesen Franciaországban is kampánytéma. Avagy: a helyzet ott is gázos.

Az erősen növekvő benzinárak miatt Jean Castex miniszterelnök szombaton bejelentést tett egy 15 centes árkedvezményről, mely négy hónapon keresztül, 2022. április 1-től lesz érvényes. Az nem derül ki, hogy miért pont április 1-től, de gyanakodhatunk, hogy a választott dátumnak van politikai oka (az ellenzék egy része is gyanakszik, miközben kevesli a történteket). A kedvezményt a fizetéskor vonják majd le, ami lehetővé teszi, hogy a polgár lássa, hogy itt és most ő kevesebbet fizet, mint piaci áron kellene fizetnie. Egyébként nem ez az első “rezsicsökkentős” intézkedés Franciaországban, a Le Figaro egy bekezdésen keresztül sorolja az eddigieket.

A háború mellett a vásárlóerő a franciákat most leginkább izgató téma, így egyáltalán nem meglepő, hogy a kampány egy-egy napja most erről szól, főleg, hogy az energiaárak és a háború ügye össze is függ egymással.

A15 centes bejelentés nyilván nem stratégiai és végleges megoldás, ezt senki nem hiheti. A kormány ezzel annyit azonban el tudott érni hetekkel a választás előtt, hogy azt nem lehet mondani ellenzéki oldalról, hogy nem foglalkozik a kérdéssel, meg érzéketlen a francia pénztárcák fájdalmai iránt. Ez nem sok, de nem is kevés, mert így centeken és megoldásokon megy a vita, ami azért messze kevésbé kellemes az ellenzéknek, mint az érzéketlenség morális vádját is rámószerolni a kormányoldalra (az ellenzékiek egyébként azt mondják, amit ilyenkor kell: “kell, de nem elég”).

Ez az egész benzináras eset remek példája annak, hogy a mindenkori kormányzat milyen hivatali előnyökkel rendelkezik egy választás során (és csak az amatőrök nem használják ki ezt az előnyt).

Történt mindez 29 nappal az első fordulós urnazárás előtt.

29 nappal az első fordulós urnazárás előtt
29 nappal az első fordulós urnazárás előtt

A választással kapcsolatos további elemzéseket itt olvashatod.

Kommentek

Kommentek