Marine Le Pen 55%-on a második fordulóban: hogyan értelmezzük a közvélemény-kutatásokat?

Néhány hete – egy évvel a választás után – megjelent egy Elabe-kutatás, mely szerint most vasárnap Marine Le Pen 55%-on végezne, és kényelmesen legyőzné Emmanuel Macront egy elnökválasztás második fordulójában. Ez vajon azt jelenti, hogy Marine Le Pen kényelmes előnnyel készül 2027-re, s jó eséllyel elnök lesz, vagy van itt más is?

November: erősödés az első fordulóban

A közvélemény-kutatás értelmezés első szabálya, hogy egy mérés nem mérés, többet kell nézni: több intézet adatait, és lehetőleg idősorosan. Ha egy tendencia több intézetnél és tartósan kimutatható, akkor biztosan tendenciáról van szó, és nem egy-egy kiugró mérésről. Úgyhogy nézzünk is meg pár korábbi, illetve másik intézettől származó adatsort!

👀👀👀

Az Ifop novemberben publikált első fordulós mérése azt mutatta, hogy Marine Le Pen jelentősen, 8-9 ponttal is előretört a tényleges 2022-es első fordulós eredményéhez képest. Ez hibahatáron túli erősödést jelent. A második fordulós adat ugyancsak szűkülést mutatott a 2022-es tényleges kimenetelhez képest: az akkori modellben Macron 53-47-re győzött volna Le Pen ellen, miközben Macron a valóságban 58,5%-ot szerzett.

Ne felejtsük el, hogy itt még a nyugdíjreform előtt vagyunk, de már látható volt az erősödés, a “nyugis, parlamentben ücsörgös” stratégia valamiféle hatása. Az egy más kérdés, hogy az Ifop akkori számai szerint ez a Nemzeti Tömörülésre (Rassemblement national – RN) mint pártra kevésbé sugárzott át, a fő haszonélvező Marine Le Pen volt.

Április: a tendencia kitart, a mérték kérdéses

2023 áprilisában – tehát egy évvel a választás után – már azt tesztelte az Ifop, hogy a Renaissance (az elnöki tömb) más jelöltjei hogyan szerepelnének Le Pen és / vagy a Nupes ellen. Ez egy annyira fontos adatsor, hogy ide is fotózom:

Mit látunk? Azt, hogy Marine Le Pen ebben a mérésben is erősödik. A novemberi 30% körüli szintet minden forgatókönyvben eléri. Ugyanakkor az erősödés mértéke a piaci helyzettől is függ, tudniillik attól, hogy a baloldal külön-külön vagy Nupes-formátumban áll fell (első és második oszlop), s hogy kit indít az elnöki tömb. (Édouard Philippe hozza a legjobb számokat, Bayrou a leggyengébbeket, de a frissen könyvet megjelentető Le Maire sem áll jól.) Vagyis azt feltételezhetjük, hogy Marine Le Pen legalább 30% körül és afelett állhat az első fordulóban, de hogy mennyivel, azt nem tudjuk megmondani, mert túl sok az ismeretlen.

Az Ifop ebben a mérésben nem publikált második fordulós adatsort.

Marine Le Pen 55%-on: mik a kérdőjelek?

Az Elabe idézett mérése (melyben Marine Le Pen 55%-on áll a végső csatában) szintén 31%-os szintre helyezi az első fordulóban. Ez megerősíti az Ifop által is detektált jelentős erősödést. Ugyanakkor az Ifop novemberi mérésével kapcsolatban és az Elabe mostani adatsorával kapcsolatban is meg kell jegyezni, hogy nem valós politikai helyzetet mér. Emmanuel Macron ugyanis 2027-ben nem indulhat, azt pedig fentebb láttuk, hogy az ellenjelöltek személye akár 5-7 pontot is mozgathat Marine Le Pen támogatottságán.

Vagyis ezek a mérések a politikai helyzet változását tükrözik vissza, ezt hangsúlyozzák a francia elemzések is (ráadásul a közvélemény-kutatás mindig egy pillanatnyi helyzetet mutat meg, sosem előrejelzés, s különösen nem előrejelzés négy évvel egy voksolás előtt). A politikai helyzet azonban egyértelműen úgy változik, hogy Marine Le Pen érezhetően és jelentős mértékben erősödik, hogy pontosan milyen mértékben, a piaci mozgások miatt nehezen megmondható. A jelenlegi piaci helyzetben persze ettől még ő a legesélyesebb elnökjelölt, de a többiek – vele ellentétben – még nem feltétlenül teljesen nyíltak, vagy még háttérmunkákat végeznek.

Fontos politikai pillanat ez mindazonáltal. Marine Le Pent egy tekintélyes intézet győztesként mutatja, erre azonban korábban nem volt példa: a legjobb mérésekben alulról közelített az 50%-hoz, de ennyire kényelmesen biztosan soha nem “nyert” közvélemény-kutatásban. A francia értelmezések szerint tehát Marine Le Pen győzelme immáron nem lehetetlen, hanem van esély rá. Az elemzők általában hozzáteszik, hogy nem ez a legvalószínűbb forgatókönyv – és ilyenkor jellemzően a második fordulós RN-ellenes összefogásra, az ún. köztársasági frontra gondolnak. Ez azonban választásról választásra gyengül, így a 2027-es esélyeit is nehéz becsülni, különösen olyan szociális felfordulások közepette, mint a mostaniak.

Most vasárnap sem lenne parlamenti többség?

Még egy dolog. Az Elabe mérése arra is rámutat, hogy ha most vasárnap választások lennének, akkor az RN erősödne, nagyobb mértékben, mint ahogy az Ifop látta novemberben. Nyilván ez is a népszerűtlen nyugdíjreform és a csendes stratégia hatása (bár az erősödés kb. 6 pontos, nem olyan elsöprő, mint Le Pen személyes erősödése).

Mandátumbecslés is készült: eszerint egy most vasárnapi nemzetgyűlési választáson hung parliament alakulna ki, vagyis senkinek nem lenne abszolút többsége (úgy sem, ha a macronista centrum és a republikánusok és csatolt részeik mandátumait összeadjuk). Ha Macron és környezete gondolkodik, gondolkodott új választásban, akkor ezek az adatok várakozásra inthetik mindazokat, akik a feloszlatás mellett érvelnek.

Kiemelt kép: Marine Le Pen 2012-ben. Készítette: Rémi Noyon. Forrás és licensz: Wikimedia Commons.

Kommentek

Kommentek

One comment on “Marine Le Pen 55%-on a második fordulóban: hogyan értelmezzük a közvélemény-kutatásokat?

  • Interior Minister Gérald Darmanin launched his 2027 pre-campaign , Direct link to comment

    […] In a previous article we already talked about the poll below, in which Marine Le Pen would win the second round against President Macron. Now let’s take a look at Gérald Darmanin’s first round numbers, because they are very interesting! Compared to Édouard Philippe’s 26-28 percent, Darmanin has no outstanding results as a potential candidate of the presidential party. In fact, this might be an understatement. His numbers, at least for now, are rubbish. If Darmanin was the candidate of the presidential party (see columns), then he could expect only 11% in the first round. In this case, Marine Le Pen would get 35%. This is one of the strongest scenarios of the RN candidate. Since Gérald Darmanin would not make it to the second round (in the current situation, that is), the final would be decided between the radical left and the radical right. […]

Comments are closed.