103. Hanta no more

Ha nagyon részletesen érdekel, mit ígért François Hollande a kampányában és mit tartott be az ígéretekből, akkor mindenképpen böngészd át az alábbi klassznak tűnő honlapot: http://www.luipresident.fr/, vagy nézd meg a hozzá tartozó kellemes kis blogot!

Hollande mérlege

A fenti fórumok szerzői nemrég készítettek egy pofás összefoglalót az elnök eddig betartott és be nem tartott ígéreteiről: ide kattintva meg lehet nézni az anyagot, ide kattintva pedig egyenesen le is lehet tölteni ízléses .pdf formátumban.

Azt még nem tudom eldöndeni, hogy fél év után mennyire számít Hollande mérlege jónak vagy rossznak. Az új elnök ugyanis sok mindent megcsinált a vállalásaiból, ugyanakkor tény, hogy egy-két látványos ígéretről viszont le kellett mondania, gondolva itt különösen a fiskális paktum újratárgyalására, amivel kapcsolatban végül inkább hallgatásba burkolózott a kormánytöbbség.

P.S.

Amúgy ez fact checking-történet egy olyan kivételesen jó és hasznos szokásnak tűnik nekem, amely nagyon szimpatikus módon gyűrűzik egyre inkább be az európai politikába és az európai újságírói kultúrába.

Az aktuális kedvenc ebben a műfajban egyébként az amerikai Politifact.com tényelemző oldal által üzemeltetett Obameter. Az efféle kezdeményezéseknek magyar tesókája is van már a Ténytár Ígéretmérője személyében. Nota bene utóbbi oldalon érdemes egy pillantást vetni a Hantaméter és a Szélkakas című rovatokra is :-).

Kommentek

Kommentek