14. Villepin jelöltsége aggasztja Sarkozy-ékat

Nem éppen jó üzenet Sarkozy szempontjából az, hogy a jobboldal rémüldözik minden két százalékos jelölt láttán.

Vasárnap este Jacques Chirac volt miniszterelnöke, Dominique de Villepin bejelentette, hogy elindul 2012-ben az elnökségért. Ráadásul tette mindezt De Gaulle és a gaulle-ista pártellenes hagyomány sűrű emlegetése közepette, ami akár úgy is érthető, hogy a hivatalban lévő elnök minden, csak nem gaulle-ista.

Márpedig a "De Gaulle utódja" jelző fontos politikai pozíciót jelöl ki, s talán nem kell túlságosan magyarázni, hogy miért fontos ez Sakozy számára. Nem meglepő tehát, hogy amennyire örült az UMP annak, hogy Jean-Louis Borloo visszakozott, annyira aggasztó számukra Villepin bejelentése.

 Forrás: lemonde.fr

Egyrészt Villepin szavazatokat vihet el Sarkozy-tól, s 2012-ben minden kis százalék számíthat, mert a fordított április 21. réme folyamatosan ott lebeg az UMP szeme előtt. (Persze ez a forgatókönyv csak akkor játszik, ha Villepinnek sikerül összegyűjtenie a szükséges aláírásokat – ne felejtsük el, hogy Sarkozy és a kormánytöbbség kezében megvannak a politikai eszközök, hogy politikai nyomást gyakoroljanak az UMP-s tisztviselőkre: ne támogassák Villepin jelöltségét).

Másodsorban – ez inkább rövidtávú probléma – Villepin a következő napokban egészen egyszerűen blokkolhatja Sarkozy kommunikációját, aki vélheten inkább szeretne a pénteki EU-csúcsról és az ott meghozott döntésekről beszélni (Hollande a szerződést majd szeretné újratárgyalni, így éppenséggel meglehetősen izgalmas is lehetne ez a vita).

Harmadsorban visszatérhetnek a viták, a cikkek, a találgatások, amelyek a jobboldal egységéről szólnak, és amelyeket Villepin háttérbe szorulásával tulajdonképpen sikerült elültetni. Azonban Villepin volt Jacques Chirac kinézett trónörököse, évekig arról szóltak a hírek, hogy mi mindent meg nem tettek ők ketten Sarkozy háttérbe szorításáért (lásd a Cleartstream-ügyet, amiben Villepint egyébként felmentették). És most Villepin bejelentkezett.

Győzni nem fog, de Sarkozy számára mindenképpen okozhat fejfájást, főleg ha megtartja ígéretét miszerint lesznek még jövőre meglepetések. Ismerve Sarkozy és Villepin történetét, nem feltétlenül Hollande-nak van félnivalója…

Villepin kedden tart sajtótájékoztatót – szerdáig biztos ez lesz a jobboldalon a fő téma, ami az ideges reakciókból már most jól látszik. Márpedig nem éppen jó üzenet Sarkozy szempontjából az, hogy a baloldal ilyen-olyan választási megállapodásokat köt, és halad előre a kampányban, miközben a jobboldal rémüldözik minden két százalékos jelölt láttán.

Kommentek

Kommentek