24. Jobbra át! – Sarkozy a szélsőjobbal kokettál

Nicolas Sarkozy vélhetően egy "klasszikus" kampánnyal igyekszik fordítani a számára egyelőre kedvezőtlen elnökválasztási erőviszonyokon: a radikális jobb felől húzódik be a középre.

Amikor a Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen február közepén felvetette, hogy Párizsban a muzulmán rituális vágás keretében levágott állatok kerülnek a boltok polcaira (ún. halal-hús), akkor ajándéktémát dobott Nicolas Sarkozy-nek, aki ezzel élt is, odáig elmenve, hogy ezt az ügyet nevezte a franciákat leginkább foglalkoztató kérdésnek, megspékelve azzal, hogy szeretné megfelezni a Franciaországba érkező bevándorlók számát (a franciákat leginkább foglalkoztató kérdések TNS-Sofres intézet felmérése szerint a valóságban elsősorban gazdasági természetűek, kezdve a munkanélküliséggel).

Forrás: facebook.com

A hivatalban lévő elnök e témába belekapaszkodva kísérletet tett arra, hogy a gazdasági problémákról a kulturális dimenzióba helyezze át a domináns kampánytémákat. A kísérlet, az elmúlt hét vitáit figyelve, úgy tűnik, sikeres volt: a 75%-os szocialista adó mellé felsorakozott a migráció és a halal témája mint domináns kampánytéma.

Jelen írás szerzője nem hisz abban, hogy lennének par excellence jobb- és baloldali témák (sokkal inkább bizonyos témák jobb- és baloldali megközelítései). Az azonban tény, hogy a migráció és az iszlám problematikáját, az ahhoz kapcsolódó félelmeket az elmúlt évtizedben egy Nicolas Sarkozy nevű politikus volt képes a leghatékonyabban kihasználni. Úgy tűnik, 2012-ben is a jól bevált módszerrel próbálkozik Nicolas Sarkozy.

Az mindenképpen a kormányzó UMP számára kedvező, hogy a nemzeti identitás, a bevándorlás, a laikus állam és az iszlám kérdését egy vitába sűrítve sikerült az elnöknek kampánytémává emelnie, úgy, hogy mindeközben Marine Le Pen korlátozottan juthatott szóhoz. Nyilván ez volt a funkciója az UMP-n belüli munkamegosztásnak is, hiszen a legvitatottabb kijelentések nem az elnöktől, hanem más kormánypárti politikusoktól érkeztek a témában.

Ez Sarkozy számára "két legyet egy csapásra"-történet: a témaváltás kissé elvonja a figyelmet a szocialista jelölt gazdasági üzeneteiről, miközben Sarkozy megszólíthatja a radikális jobboldali szavazókat, akikre nagyon nagy szüksége van / lenne a győzelemhez.

Eddig minden szép és jó, de lehet, hogy kevés. A kérdés az, hogy a centrumban mi lehet a reakció erre? Az elnök igen népszerűtlen, s kérdéses, hogy a kampány végén történő középre húzódás elegendő lesz a második fordulós Hollande-vezetés hatékony megtörésére.

Ne felejtsük: lehet, hogy a bevándorlás és az iszlám jó kampánytéma a radikális jobbnak, és a vita esetleg megdobja Sarkozy első fordulós eredményét, de a szavazók többsége nem elsősorban a radikális jobb témái miatt, hanem a gazdasági válság és annak hatásai miatt aggódik, és egyetért a 75%-os büntetőadóval.

A végső döntést nem a radikális jobb, hanem a szavazók többsége hozza meg, ha pedig Sarkozy nem ad válaszokat az aggodalmaikra, a problémáikra, ha az elnök olyan témákkal tölti az időt, amelyek keveseket érdekelnek, könnyen lehet, hogy már annak sem lesz jelentősége, hogy Hollande mit mond: éppen elég lesz az, hogy egyáltalán mond valamit..

Kommentek

Kommentek