25. Marine Le Pen is jelölt lehet

A szélsőjobboldali Nemzeti Front új elnöke, Marine Le Pen megszerezte az elnökjelöltséghez szükséges 500 támogató aláírást, így nincsen akadálya annak, hogy felkerüljön a szavazólapokra.

A francia rendszerben az lehet hivatalosan elnökjelölt, aki össze tudja gyűjteni legalább 500 választott tisztviselő aláírását (az aláírásra jogosultak száma egyébként kb. 42 000). Ez a kihívás a nagy pártok jelöltjeinek (és talán az ő stratégiai szövetségeseiknek) nem okoz gondot, hiszen rendelkeznek ennyi mandátummal országos szinten – nem szükséges függetleneknek és más pártok tisztviselőinek "udvarolniuk".

A kisebb vagy a szélsőségesebb pártok jelöltjeinek azonban muszáj bemutatni a körbeudvarlós mutatványt, márpedig a helyi tisztviselők döntésük meghozatalánál nemcsak azt mérlegelik, hogy demokratikus-e, esetleg erkölcsös-e segíteni abban, hogy minden tényleges támogatással bíró jelölt felkerülhessen a szavazólapra. Azt is figyelembe veszik, hogy milyen politikai előnyeik és hátrányaik származhatnak az egyes jelöltek támogatásából, s például egy frontos jelölt támogatása vezethet-e "megtorláshoz", például fejlesztési források elapadásához.

A Nemzeti Front elnöke (más kis pártok jelöltjei mellett) ezért a gyűjtés során komoly akadályokba ütközött, és vehemensen támadta is az aláírások nyilvánosságra hozatalának technikáját.

Egy adott ponton az Alkotmánytanácshoz fordult, kritizálva a nyilvánosságot, és remélve, a Tanács lehetővé teszi azt, hogy támogatóinak a személye homályban maradhasson. Az Alkotmánytanács azonban úgy határozott, hogy a nyilvánosság nem alkotmányellenes.

Az 500 aláírás bezsebelésével – és a jelöltség várható érvényesítésével – egy fontos kérdés biztossá vált: Nicolas Sarkozy-nek meg kell küzdenie élesben is Marine Le Pennel, tehát kétoldali ellenzéke lesz az első fordulóban.

A jelöltségekhez szükséges aláírásokat péntek este 18 óráig kell benyújtani az Alkotmánytanácsnak: a jövő héten az elnökválasztási "felhozatalról" tulajdonképpen mindent tudunk majd.

Kommentek

Kommentek