26. Sarkozy felzárkózott Hollande-ra?

Egy friss felmérés szerint Nicolas Sarkozy az elnökválasztás első fordulójában több szavazatot szerezne, mint szocialista ellenfele, François Hollande.

Az Ifop/Fiducial felmérése szerint Sarkozy 28,5%-ot szerezne az első fordulóban, szemben Hollande 27%-ával. A második fordulóban azonban továbbra is a szocialista jelölt áll nyerésre, 54,5% versus 45,5 % arányban. A felméréssel kapcsolatos értékelések mindkét politikai oldalon óvatosak.

 

 (Forrás: Le Monde.fr)

 

Ez az első ilyen eredményt felmutató felmérés azóta, hogy Hollande is és Sarkozy is hivatalossá tette a jelöltségét. Az elmúlt hetekben Nicolas Sarkozy erős offenzívát indított és saját témáit sikeresen emelte a kampány középpontjába. Sőt, halal-vitát és a migráció kérdését – melyekről azt írtuk a franciapolitika.blog.hu-n, hogy nem feltétlenül ártalmasak a szocialista jelöltre nézve – ugyancsak sikerült átforgatnia egy olyan kontextusba, hogy az a széles közönségnek is érthető, releváns és elfogadható legyen (érdemes itt elsősorban a "Buy European Act" ötletére és a schengeni övezetben való francia részvétel felfüggesztésére tett utalására gondolni).

Persze tudjuk, hogy egy felmérés nem felmérés, és kár lenne messzemenő következtetéseket levonni e számokból anélkül, hogy a többi intézet legújabb adatait és a trendeket vizsgálnánk (sőt, fontos megjegyezni, hogy ezzel a felméréssel kapcsolatban módszertani kérdések-kételyek is felmerültek). Azonban egy megállapítást máris tehetünk: elképzelhető, hogy a kampány vége izgalmasabb és mozgalmasabb lesz, mint a kampány eleje volt.

Kommentek

Kommentek