34. Hollande 5 szempontja a miniszterelnök kiválasztásakor

Holnap hivatalba lép az új francia elnök és megnevezi a miniszterelnököt. Elsősorban két potenciális jelölt, Martine Aubry pártfőfitkár és Jean-Marc Ayrault nemzetgyűlési frakcióvezető neve kering az éterben. És ahogy az már lenni szokott, mindkettő mellett szólnak érvek és ellenérvek is. Vajon mit mérlegel Hollande?

1. Először is még tart a kampány. Június 10-én és 17-én a baloldalnak még meg kell nyernie a nemzetgyűlési választást is, ha úgy igazán kormányozni akar. Így tehát az első Hollande-adminisztráció kampányadminisztráció lesz. Az is lehet, hogy a most kinevezendő miniszterelnök csak átmeneti miniszterelnök lesz!

2. Ki felel meg inkább a szövetségeseknek, ezen belül is a radikális balnak? Azt mondják, Aubry "balosabb", mint Hollande, Ayrault viszont nagyjából egy platformon áll vele. Aubry kinevezése a radikális balnak üzenet, Ayrault viszont a centrumnak. Azonban a szocialistáknak égető szükségük van a radikális szavazatokra a nemzetgyűlési választás második fordulójában…

3. Ki felel meg inkább az állampolgároknak? Aubry-t sokan nem szeretik karakteressége, keménysége, és az utóbb inkább blamázsnak bizonyult 35 órás munkahét bevezetése miatt. Ayrault viszont amiatt kénytelen magyarázkodni, hogy 1997-ben begyűjtött fél év felfüggesztettet. Remek kampánytéma mindkettő, mondanunk sem kell.

4. Kinek van kormányzati tapasztalata? Aubry előnye, hogy van kormányzati tapasztalata a Jospin-kormány időszakából. A hátránya ugyanez. Lásd fent.

5. Ki lehet hosszútávon rendes villámhárító, ha nem átmeneti miniszterelnökről van szó? A francia miniszterelnöknek az a szerepe, hogy vigye a napi ügyeket, aztán learassa az ezt díjazó népszerűtlenséget, megvédve az elnök és az elnöki hivatal tekintélyét. Vajon ki lehet erre az alkalmasabb jelölt?

Kommentek

Kommentek