FF4: A “nyugati” árakról

A Facebookon ígértem, hogy megemlékezem a Lidl franciaországi jelenlétéről – nos, eljött az ideje. Amikor az ember megérkezik valahova, első dolga felfedezni, mi merre van, mit hol érdemes megvenni. Szerencsémre nem messze van egy Lidl – gondoltam, beugrom, és az alapvető dolgokat (tusfürdő, sampon, némi étel) beszerzem ott. Bementem, és őszintén mondom, tátva maradt a szám.

(Aki most politológushoz méltó elemzést vár tőlem, annak csalódást kell okoznom: állampolgári anyázás következik. Én szóltam előre!)

Mielőtt kimentem volna Párizsba, figyelmeztettek, hogy az ételek nagyon megdrágultak, és ma már nem lehet 40 euróért két hétre vásárolni, ahogy 2005-2006 környékén megtettem. Ezzel a tudattal mentem be a Lidlbe – nem tudom mire számítottam, de nem erre:

lidl2.jpegSaját felvétel.

A különböző samponokkal, szappanokkal és tisztasági cucokkal most nem untatom a nagyérdeműt, mert minek, de azért kiemelném a magyar pénzen kb. 450 forintba kerülő Aquafresh fogkrémet, amiért – gyors internetes keresés után – otthon is elkérnek ennyit.

No de nézzük az ételeket! Az 500g-os reszelt, fűszerezett répasaláta azt hiszem, különösen megérte a 69 centet, mint ahogy a 750g-os teljes kiőrlésű szendvicskenyér sem volt nagy szám 1,09-ért (otthon is 340 körül van egy kiló fehér kenyér, a szendvicskenyerekről meg ne is beszéljünk). A szatyor darabja 5 cent volt, ami barátok közt is 15 forint (kevesebb, mint egy budapesti CBA-ban, ahol 20…). Azt nem tudom, hogy a 79 centes (hatalmas) sonka-sajtos szendvics úgy igazából drága vagy sem, mindenesetre éppen annyiba kerül, mint egy szelet pizza bármenyik péknél Budapesten.

És a legjobbat a végére hagytam, bár a blokkon nem látszik, mert végül nem vettem: tej 67 centért egy párizsi Lidlben. Az kb. 200 forint – jó, nem? Budapesten is nehéz már 200 alatt tejet találni, és az is valami szlovák, lengyel tej lesz, nem túl vonzó csomagolásban…

Egy szó, mint száz: ha valaki okosan vásárol, akkor előfordulhat, hogy alig költ többet ételre, italra, háztartási cuccokra Párizsban, mint otthon. És akkor most felmerül a kérdés: ha a francia gazdák francia bérek, adók, árak mellett elő tudnak úgy tejet állítani, hogy 200 forintba kerüljön literje, akkor alacsonyabb bérek, szja stb. mellett a magyar gazdák miért nem? Ha a magyar tejágazat problémáival, versenyhelyzetével tisztában vagy, akkor mindenképpen írj nekünk egy szép hosszú kommentet, mert nem hiszem, hogy egyedül vagyok, aki nem érti:)!

Ja, amúgy alacsonyabb adók: nézzétek meg az ÁFA-kulcsokat! A legmagasabb is 19,6%. (Mellettem szól a híradó, éppen arról beszélnek, hogy emelni fogják őket. De nyilván nem 27%-ra.)

No, szóval ennyit röviden az úgynevezett “nyugati árakról”. Beszéljünk inkább a keleti bérekről…

(A tanulmányútra a Campus Hungary-ösztöndíj keretében kerül sor.)

Kommentek

Kommentek