157. Hosszú kampány

946_0697_1379248143.JPG_1728x3072

Ma délutáni sétám során a fenti szórólapot nyomta a kezembe egy szocialista aktivista. Kissé meglepődtem, hiszen a helyhatósági választás még körülbelül ezer év múlva lesz (egészen pontosan 2014. március 23-án és 30-án).

Ahogy forgattam a szórólapot, rájöttem, hogy ez nemcsak amolyan előkampány, imázskampány, miegymás, hanem nagyon is “komoly” kampány: a szórlap másik oldala ugyanis arról szólt, hogy hogyan kell feliratkozni a választói névjegyzékbe.

A franciapolitika.blog.hu rendszeres olvasói tudják, a franciák rég rájöttek a feliratkozás kapcsán, hogy a választói részvétel és a demokratikus legitimáció szempontjából rendkívül káros – ezért igyekeznek megszabadulni tőle az automatikus feliratkozás fokozatos bevezetésével.

Ugyanakkor még mindig vannak egész generációk, akik az automatikus feliratkozásból kimaradtak; őket tehát minden voksolás előtt nógatni kell, hogy december 31-ig tegyék meg, amit kell.

Ebből az következik, hogy egy feliratkozással súlyosbított kampány hosszú; és ha hosszú, akkor bizony drága is. Már elkezdődött. Itt a bizonyíték.

(A tanulmányútra a Campus Hungary-ösztöndíj keretében kerül sor.)

Kommentek

Kommentek