A franciák szerint már így is túl sok a bevándorló

Európában a németek és az olaszok támogatják a leginkább a migránsok befogadását, míg a franciák és a britek egyértelműen elutasítják – derül ki egy hét nyugat-európai országban végzett felmérésből, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra Párizsban.

A franciaországi Jean Jaurès Alapítvány és a Progresszív Tanulmányok Európai Alapítványa (FEPS) megbízásából az Ifop közvélemény-kutatóintézet által végzett felmérés szerint a megkérdezett németek 79 százaléka, az olaszok 77, a spanyolok 67 százaléka támogatja a migránsok befogadását és elosztását az európai országokban, míg a briteknél csak 44, a franciáknál 46, a dánoknál és a hollandoknál 48 százalékos ez az arány.

Abban azonban konszenzus alakult valamennyi országban, hogy “amennyiben a migránsokat nagy számban befogadjuk hazánkban vagy Európában, az felhívásként szolgálhat, és Európa felé indíthat meg Afrikában, Szíriában, Irakban vagy Afganisztánban élőket”. Ettől leginkább a britek (80 százalék) és a franciák (79 százalék) tartanak, ugyanakkor az olaszok 78, valamint a németek és a spanyolok 69 százaléka is így véli.

Az európaiak többsége abban is egyetért, hogy a migránsok között “potenciális terroristák” is lehetnek. Ettől Németországban tartanak a legkevésbé, de még ott is 64 százaléka gondolja ezt az embereknek, míg a hollandoknak 85 százaléka van erről meggyőződve.

Érkező migránsok (Fotó: Varga György, MTI)
Érkező migránsok (Fotó: Varga György, MTI)

Mindezek ellenére a nyugat-európaiak jelentős többsége úgy gondolja, hogy hazájuknak be kell fogadnia a menekülteket. Ezt gondolja nemcsak a németek 79, az olaszok 68 és a spanyolok 67 százaléka, de még a befogadással szemben tartózkodóbb franciák és britek 54 százaléka is. Ugyanakkor csak a németek (69 százalék) és a dánok (53 százalék) többsége hisz abban, hogy a hazája elegendő pénzügyi forrásokkal rendelkezik a migránsok fogadásához.

Abban is egyetért az európaiak nagyon nagy többsége, hogy azoknak a menekülteknek, akiket befogad Európa, csak néhány hónapig vagy évig szabad az adott országban maradniuk, és haza kellene térniük, amint azt a helyzet lehetővé teszi. Így vélekedik a hollandok 92, a franciák 83, a britek 82, és még a németek 72 százaléka is.

A németeket és a spanyolokat leszámítva a nyugat-európaiak abban is egyetértenek, hogy hazájuk a bevándorló lakosság integrálási képességének határaihoz érkezett. A franciák, az olaszok és a hollandok 63, a briteknek pedig 60 százaléka szerint már túl sok külföldi vagy külföldi származású ember él náluk, és lehetetlen további bevándorlókat befogadni.

A reprezentatív felmérés a hét európai országban (Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Hollandia, Dánia, Nagy-Britannia) 1000-1100 ember megkérdezésével készült.

(MTI)


Nem felejtettél el valamit? Iratkozz fel a Francia Politika-blog RSS-csatornájára és lájkold a Facebookon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Kommentek

Kommentek