271. Közhatalom privát célra

Ne higgyük, hogy csak csúnya, keleties-feudális politikusok használják a közhatalmat személyes célokra. Úgy hírlik, anno François Mitterrand (1981-1995) is újságírókat figyeltetett, nehogy kiderüljön, hogy a hivataloson kívül van még egy családja (!) is. Most pedig új botrány érik: elképzelhető, hogy a 2012-es választás során a szolgálatok politikai célzattal megfigyelték Sarkozy belügyminiszterének egyéni körzeti ellenfelét.

A Le Monde robbantotta a bombát: a DGSE megfigyelhette Claude Guéant nemzetgyűlési ellenfelét, Thierry Solère-t, aki egyébként szintén UMP-s jelöltként indult Hauts-de-Seine-ben (ki is zárták a pártból, ahogy minden normális párt kizárja az árulóit, igaz, 2013-ban vissza is vették, nyilván kellet a szavazata, mivel a választást Solère megnyerte).

Ugyanakkor a DGSE (a külső hírszerzés) eszközeinek illegális felhasználása kellemetlen politikai ellenfelek kontrolljára természetesen nem megengedhető.

Guéant azt kérte a jelenlegi honvédelmi minisztertől, a DGSE tevékenységéért felelős Jean-Yves Le Driantól, hogy vizsgáltassa ki az ügyet, szükséges esetén tegyen feljelentést, mivel ő (Guéant) egészen biztosan nem kérte ellenfele megfigyelését.

Thierry Solère hivatalos portréja a Nemzetgyűlés oldalánGérard Longuet, az akkori védelmi miniszter szintén azt állítja, köze sincs a dologhoz és hivatali ideje alatt nem hallott ilyesmiről.

A politikai reakciók egyelőre visszafogottak (a miniszterelnök viszont szokásához híven keményen elhatárolódott), mindenki arra vár, hogy lefolyjon a vizsgálat, és bebizonyosodjon, hogy igaz-e a dolog.

Mi is várjunk erre, azzal, hogy természetesen roppant súlyos dologról van szó, ha bebizonyosodik, hogy igaz.

A helyzeten nem segít egyébként, hogy a francia titkosszolgálatok működése legendásan nehezen ellenőrizhető, de azt is mondhatnánk, relatíve átláthatatlan. A parlamenti ellenőrzés dolgát is csak néhány éve oldották meg, akkor is részben.


Nem felejtettél el valamit? Iratkozz fel az oldalsávban a Francia Politika-blog hírlevelére, fűzd be az RSS-hírfolyamot az olvasódba és lájkolj a Facebookon is, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Kommentek

Kommentek