270. Állatjólétileg: így kínozzák a franciák az állatokat

A halal (és kisebb mértékben a kóser) vágás állandóan napirenden van Franciaországban. Sarkozy és a Nemzeti Front is előszeretettel álltak bele ebbe a témába, ha úgy érezték, igény van rá. Sok civil, köztük Brigitte Bardot alapítványa is határozottan fellép a rituális vágás ellen. Hogy túl sok ilyen rituális vágással kinyert hús van a franciák asztalán, meg embertelen és így tovább… Mert mi itt Európában állatjólétileg működünk, nemcsak vagdossuk a szerencsétlen állatok nyakát, ugye.

 

Ehhez képest napokban került nyilvánosságra – állatjólétileg – az alábbi videó:

Először is tiszteletem annak, aki végig bírta nézni, nyilvánvalóan ritka erős gyomra van. Másodszor, gondolom, világos, hogy ez nem a jobb- és a szélsőjobb által annyit piszkált rituális vágás kategóriája, hanem egy teljesen átlagos, az állatok “fájdalommentes” vágására szakosodott, európai vágóhíd mindennapjai. Vagyis – úgy állatjólétileg – nettó, brutális állatkínzás.

És nem ez az első eset.

Stéphane Le foll, a témáért felelős miniszter azonnal bezáratta a videón látható mészárszéket, és elrendelte, hogy egy hónapon belül ellenőrizni kell minden vágóhidat Franciaországban. Le Foll azt is bejelentette – egy állatjóléti javaslatcsomag keretében -, hogy büntetőjogi kategória lesz az állatkínzás és az egyes vágóhidak vezetői lesznek a felelősek a területükön történtekért. A rituális vágás alaposan szabályozott kerete nem változik.

Mármint egyelőre. A Nemzetgyűlésben ugyanis készül egy javaslat a vágások szabályozásáról, és igen erős a (különösen a zsidóságot, kisebb részben a megengedőbb muszlimokat érintő) állatorvosi és civil nyomás, hogy az állatokat mindenképpen “ki kelljen valamivel ütni” vágás előtt.

Ugyanakkor azon gondolkozom a képek láttán, hogy tényleg a rituális vágás-e a legnagyobb gond Franciaországban? Lehet, hogy mielőtt valaki elkezd a vallási kisebbségek hagyományaival vacakolni, előtte rendet kellene tennie a saját háza táján. A képeken látható nem rituális állatkínzásnál nagyjából bármilyen módszer jobb.

Nem mondom, hogy hirtelen a francia jobboldal és a szélsőjobb álljon neki a rituális vágások támogatásának (amely esetében a francia főrabbi is elismeri, hogy az állati fájdalom mértéke kérdéses..). De esetleg a képmutatást abba lehetne hagyni. Csak egy kicsit, egy pillanatra.


Nem felejtettél el valamit? Iratkozz fel az oldalsávban a Francia Politika-blog hírlevelére, fűzd be az RSS-hírfolyamot az olvasódba és lájkolj a Facebookon is, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Kommentek

Kommentek