273. Aubry 2022?

Tegnap este kollégákkal vacsoráztam. A szociáldemokrácia szörnyűéges helyzete mostanában számos társaságban állandó téma, és mi is jó hosszan taglaltuk, mekkora bajban van Franciaországban Hollande (a ma reggeli lapokban olvasom -megint-, hogy túl se élné az elnökválasztás első fordulóját, nem nagy perspektíva). Desszert közben jött a kérdés, hogy mit tesz az aktivizálódó Martine Aubry, nekimegy-e a párt megbontásának, ebben a helyzetben elindul-e Hollande ellen?

A kérdés jó, és bevallom, nem tudom teljes biztonsággal a választ. Aubry mostanában brutális erővel támadja Hollande kormányát, de reformalternatívát azért nem mutat. Az elégedetlenkedők élére próbál ugyan állni, de a kormányzásról annyit sem mond, mint mondjuk Macron, akinek a neve szintén forog. Még mindig.

Vajon Aubry bevállalná, hogy ráinduljon Hollande-ra és megossza a pártot? Mit érne el vele? Összeállna mögötte a radikális baloldal? Jó, valószínűeg igen. De csak a radikálisokkal és a kommunistákal éppúgy nem nyerhet baloldali, ahogy nélkülük swm… Ez az összeállás mennyiben segítene a PS-nek, amely a radikálisokat amúgy is tudja fogni a képviselői helyekkel (maguktól nehezen nyernek körzeteket, csak ha a PS segít nekik)?

Nem zárom ki, hogy forog egy ilyen forgatókönyv, de szerintem nem segítene a PS-nek úgy igazán.

Hollande sem segít, persze. Ezt a békát 2017-ben valószínűleg le kell nyelni.

Így viszont az Aubry-kérdés is átfogalmazódik.

image
Forrás: Le Monde

Ha így nézzük, akkor mindenki az ellenzéki, Hollande utáni időkre helyezkedik és a kérdés az, hogy vissza akar-e jönni Aubry az ellenzéki időre. 2007 után jó munkát végzett, talán Mitterrand óta nem volt annyira hatékony első titkára a PS-nek, mint Aubry. Ezt ismerjük el.

Szóval könnyen lehet, hogy ez már rég nem 2017-ről szól. Ha a szocik beárazták a vereséget, akkor már 2022 a tét.


Nem felejtettél el valamit? Iratkozz fel az oldalsávban a Francia Politika-blog hírlevelére, fűzd be az RSS-hírfolyamot az olvasódba és lájkolj a Facebookon is, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Kommentek

Kommentek